Cetak

Majlis Penutup Program Bahasa Arab Pelajar FPPP

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Program Penguasaan Bahasa Arab (Barnamij at-Ta’ziz al-Lughawi) bagi pelajar Fakulti Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan (FPPP) telah berlangsung selama dua semester. Kemuncaknya ialah penganjuran Majlis Penutup yang diadakan pada hari Rabu, 22 Mei 2013 bertempat di Dewan Kuliah Utama, Kampus Gong Badak, UniSZA. Majlis tersebut dirasmikan oleh Pn. Azizah binti Endut, Dekan Fakulti Bahasa dan Linguistik (FBL). Turut hadir Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan (Akademik & Hal Ehwal Pelajar) FBL, En. Mohd Hazli bin Yah @ Alias yang mewakili Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL, En. Mohd Shahrizal bin Nasir selaku penyelaras program serta warga pendidik Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL.

Program ini merupakan cetusan idea mantan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (LPU) iaitu Y.Bhgia  Dato' Zolkipli Abdul yang berhasrat melahirkan kumpulan graduan daripada bidang Kewangan Islam dan Pengurusan Risiko & Takaful yang mampu menguasai bahasa Arab.Tanggungjawab telah diberikan kepada Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL untuk melaksanakan program ini dengan melibatkan 162 orang pelajar termasuk empat orang pelajar bukan Islam.

Program ini memberi fokus kepada aspek komunikasi bahasa Arab. Semua pengisian program ini telah dirangka secara teliti bagi mencapai objektif penganjurannya. Majlis Penutup diserikan dengan persembahan Kalam Jama’i (Bicara Berirama) dan tayangan klip video bahasa Arab. Hadiah turut disampaikan kepada pemenang pertandingan Al-Munazarah (Debat), Taqdim al-Mashru’at (Pembentangan Projek) dan pembikinan klip video bahasa Arab.

 

ll Gambar ll

Cetak

Bengkel TOT Kartun & Linguistik

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK)  telah menganjurkan Bengkel TOT Kemahiran Illustrator Kartun & Linguistik pada 18 Mei 2013. Bengkel yang bertempat di Makmal Komputer Blok Zainab, UniSZA Gong Badak  ini disertai oleh para pensyarah FBK dan pelajar daripada Diploma TESL & BEN.

Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk memberi latihan dan bimbingan terhadap pengajar dalam pengendalian Bengkel Kartun dan Linguistik yang dijadualkan pada bulan September akan datang. Ia juga bertujuan memupuk dan membina kemahiran pengajaran yang kreatif menerusi lakaran pelukisan kartun dalam kalangan pengajar FBK.

Bengkel ni dibahagikan kepada beberapa slot tertentu iaitu slot ceramah mengenai Lukisan, Linguistik & Idea yang disampaikan oleh En. Wan Abdul Hayyi bin Wan Omar. Slot seterusnya ialah kaedah pelukisan kartun yang dikendalikan oleh fasilitator jemputan iaitu En. Mohd Nasrullah Che Halim (Kartunis) dan Cik Safiah Hanis binti Amiruddin (Pereka Grafik).

Bengkel yang bermula pada pukul 8.00 pagi ini dirasmikan oleh Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan (Akademik & HEPA) FBK, dan berakhir pada pukul 6.00 petang.

ll Gambar ll

Cetak

Language and Cultural Day 2013

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Sultan Zainal Abidin telah menganjurkan program Language and Cultural Day 2013 pada 9 Mei 2013 yang bertempat di Dataran Speaker’s Corner, UniSZA. Program yang berlangsung selama sehari itu dimeriahkan dengan pameran daripada pelbagai bahasa dan kebudayaan. Terdapat tujuh buah gerai pameran yang dibuka yang setiap satunya mewakili bahasa Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Thai, Bahasa Vietnam, Bahasa Arab dan Bahasa Jepun.

Objektif utama program ini ialah untuk memenuhi keperluan kreditasi bagi subjek Perancangan & Pengurusan Acara (BKE 4073: Events Management & Planning) di samping memupuk minat terhadap keindahan berbahasa serta kepelbagaian budaya dari seluruh dunia lantas mewujudkan keprihatinan pelajar terhadap nilai-nilai estatika bahasa serta budaya.

Antara aktiviti yang dianjurkan sepanjang program itu ialah persembahan kebudayaan daripada Negara Thai, Vietnam, Jepun, Malaysia, China, Arab dan persembahan sajak serta puisi dalam Bahasa Inggeris.  Selain itu, terdapat juga kuiz bahasa dan kebudayaan di gerai-gerai pameran yang terlibat.  Para pelajar dan pengunjung  telah berpeluang menyaksikan demonstrasi masakan daripada pelbagai negara di setiap gerai pameran di samping dapat juga melihat demonstrasi pakaian tradisional di setiap gerai pameran terbabit. Program Language and Cultural Day 2013 ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Dekan FBK, Puan Hajjah Azizah binti Endut.

|| Gambar ||