Cetak

Kolokium Pemantauan Geran Penyelidikan

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Kolokium Pemantauan Geran Penyelidikan Universiti (URGS) peringkat Fakulti Bahasa dan Komunikasi  telah diadakan dengan jayanya pada 29 April 2013 bertempat di bilik Persidangan UniSZA. Kolokium ini bermula pada pukul 8.00 pagi dan telah dirasmikan oleh Dekan FBK, Puan Hajjah Azizah binti Endut. Sebanyak 14 tajuk penyelidikan telah dibentangkan oleh ketua-ketua kumpulan penyelidik yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah FBK. Pelbagai soalan, cadangan dan penambahbaikan dikongsi dalam setiap sesi pembentangan.

Kolokium yang dihadiri oleh staf FBK ini bertujuan untuk mewujudkan minat dan budaya melakukan penyelidikan dalam kalangan warga fakulti di samping menyumbangkan idea dan hasil penyelidikan di perigkat fakulti sebagai perkongsian. Selain itu, kolokium ini diadakan adalah untuk menilai kemajuan penyelidikan pensyarah serta mengenalpasti masalah yang dihadapi seterusnya mencari penyelesaiannya. Hubungan kerja akademik di antara pensyarah fakulti juga dapat dimantapkan melaui kolokium ini. Kolokium ini diakhiri dengan sesi resolusi dan penutup oleh Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Siswazah), Prof. Madya Dr. Kamarul Shukri bin Mat Teh dan tamat pada pukul 5.30 petang.

|| Gambar ||

Cetak

Kawan menjadi Lawan

Ditulis oleh Pentadbir.

Api bila kecil menjadi kawan, bila besar menjadi lawan. Kes kebakaran biasanya berpunca daripada api terang dan api elektrik. Api boleh menyebabkan kemusnahan jiwa dan harta benda sekiranya tidak diambil langkah-langkah pencegahan. Pelbagai langkah pencegahan boleh diambil antaranya dengan menyediakan alat pemadam api, penggera bunyi asap dan sebagainya.

Itulah serba sedikit taklimat yang disampaikan oleh En. Jefry daripada Pertubuhan Pencegahan Kebakaran yang dijemput khas untuk memberikan taklimat tentang kebakaran. Program ini telah diadakan pada 22 April 2013 bertempat di Bilik Mesyuarat Fakulti Bahasa dan Komunikasi. Ia dihadiri oleh staf Fakulti Bahasa dan Komunikasi bermula jam 10 pagi.

Program yang dimulai dengan penerangan tentang langkah-langkah pencegahan kebakaran itu diselangi dengan sesi soal jawab dan diakhiri dengan penyampaian cenderamata kepada penceramah. Program ini berakhir pada pukul 11.30 pagi.

 

|| Gambar ||

Cetak

Program "A Weekend in English"

Ditulis oleh Pentadbir.


Buat kali ke-3, TESL Society, Fakulti Bahasa dan Komunikasi menganjurkan ‘A Weekend in English’ (AWIE). Program ini merupakan satu program komuniti yang diadakan untuk menggalakkan para pelajar sekolah menggunakan bahasa Inggeris. Program yang berlangsung pada 11-13 April 2013 telah diadakan di perkarangan UniSZA, Kampus Gong Badak dan melibatkan 85 pelajar Diploma TESL semester 6 dan 4 yang bertindak sebagai fasilitator. Program ini dibimbing oleh 3 orang pensyarah FBK. Turut terlibat secara langsung dalam program ini ialah 277 orang pelajar Tahun 5 dari 6 buah sekolah DUN Kuala Nerus.

Bertemakan ‘English for Community’, Program AWIE dijalankan dengan dua jenis aktiviti utama iaitu aktiviti ‘indoor’ dan aktiviti ‘outdoor’. Kesemua aktiviti yang dijalankan bertujuan untuk membantu pelajar sekolah rendah menguasai bahasa Inggeris dengan berkesan. Ia juga memberi peluang kepada pelajar TESL semester 4 untuk mengaplikasi pengetahuan pengajaran bahasa melalui aktiviti yang dijalankan, disamping mempersiapkan diri sebelum menjalani praktikum pengajaran pada semester 6. Selain itu, ia juga bertujuan menjalinkan kerjasama yang baik antara UniSZA dengan sekolah-sekolah rendah dan komuniti setempat.

Program ini telah dilaksanakan dengan jayanya dan Majlis Perasmian Penutup telah disempurnakan oleh Yg. Brs. Dr. Mustafa bin Che Omar, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar UniSZA. Turut hadir pada majlis tersebut Yg. Brs. Pn. Azizah binti Endut, Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UniSZA, Yg. Brs. Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan FBK (Akademik dan HEP), wakil-wakil Guru Besar daripada setiap sekolah dan ibu bapa. Atas permintaan ramai termasuk guru-guru dan ibu bapa, Program AWIE fasa kedua dijangka akan diadakan sebelum penghujung tahun ini.

|| Gambar ||