Cetak

Language and Cultural Day 2013

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Sultan Zainal Abidin telah menganjurkan program Language and Cultural Day 2013 pada 9 Mei 2013 yang bertempat di Dataran Speaker’s Corner, UniSZA. Program yang berlangsung selama sehari itu dimeriahkan dengan pameran daripada pelbagai bahasa dan kebudayaan. Terdapat tujuh buah gerai pameran yang dibuka yang setiap satunya mewakili bahasa Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Thai, Bahasa Vietnam, Bahasa Arab dan Bahasa Jepun.

Objektif utama program ini ialah untuk memenuhi keperluan kreditasi bagi subjek Perancangan & Pengurusan Acara (BKE 4073: Events Management & Planning) di samping memupuk minat terhadap keindahan berbahasa serta kepelbagaian budaya dari seluruh dunia lantas mewujudkan keprihatinan pelajar terhadap nilai-nilai estatika bahasa serta budaya.

Antara aktiviti yang dianjurkan sepanjang program itu ialah persembahan kebudayaan daripada Negara Thai, Vietnam, Jepun, Malaysia, China, Arab dan persembahan sajak serta puisi dalam Bahasa Inggeris.  Selain itu, terdapat juga kuiz bahasa dan kebudayaan di gerai-gerai pameran yang terlibat.  Para pelajar dan pengunjung  telah berpeluang menyaksikan demonstrasi masakan daripada pelbagai negara di setiap gerai pameran di samping dapat juga melihat demonstrasi pakaian tradisional di setiap gerai pameran terbabit. Program Language and Cultural Day 2013 ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Dekan FBK, Puan Hajjah Azizah binti Endut.

|| Gambar ||


Cetak

Kolokium Pemantauan Geran Penyelidikan

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Kolokium Pemantauan Geran Penyelidikan Universiti (URGS) peringkat Fakulti Bahasa dan Komunikasi  telah diadakan dengan jayanya pada 29 April 2013 bertempat di bilik Persidangan UniSZA. Kolokium ini bermula pada pukul 8.00 pagi dan telah dirasmikan oleh Dekan FBK, Puan Hajjah Azizah binti Endut. Sebanyak 14 tajuk penyelidikan telah dibentangkan oleh ketua-ketua kumpulan penyelidik yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah FBK. Pelbagai soalan, cadangan dan penambahbaikan dikongsi dalam setiap sesi pembentangan.

Kolokium yang dihadiri oleh staf FBK ini bertujuan untuk mewujudkan minat dan budaya melakukan penyelidikan dalam kalangan warga fakulti di samping menyumbangkan idea dan hasil penyelidikan di perigkat fakulti sebagai perkongsian. Selain itu, kolokium ini diadakan adalah untuk menilai kemajuan penyelidikan pensyarah serta mengenalpasti masalah yang dihadapi seterusnya mencari penyelesaiannya. Hubungan kerja akademik di antara pensyarah fakulti juga dapat dimantapkan melaui kolokium ini. Kolokium ini diakhiri dengan sesi resolusi dan penutup oleh Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Siswazah), Prof. Madya Dr. Kamarul Shukri bin Mat Teh dan tamat pada pukul 5.30 petang.

|| Gambar ||

Cetak

Kawan menjadi Lawan

Ditulis oleh Pentadbir.

Api bila kecil menjadi kawan, bila besar menjadi lawan. Kes kebakaran biasanya berpunca daripada api terang dan api elektrik. Api boleh menyebabkan kemusnahan jiwa dan harta benda sekiranya tidak diambil langkah-langkah pencegahan. Pelbagai langkah pencegahan boleh diambil antaranya dengan menyediakan alat pemadam api, penggera bunyi asap dan sebagainya.

Itulah serba sedikit taklimat yang disampaikan oleh En. Jefry daripada Pertubuhan Pencegahan Kebakaran yang dijemput khas untuk memberikan taklimat tentang kebakaran. Program ini telah diadakan pada 22 April 2013 bertempat di Bilik Mesyuarat Fakulti Bahasa dan Komunikasi. Ia dihadiri oleh staf Fakulti Bahasa dan Komunikasi bermula jam 10 pagi.

Program yang dimulai dengan penerangan tentang langkah-langkah pencegahan kebakaran itu diselangi dengan sesi soal jawab dan diakhiri dengan penyampaian cenderamata kepada penceramah. Program ini berakhir pada pukul 11.30 pagi.

 

|| Gambar ||