Cetak

KEMBARA FATONI

Ditulis oleh Pentadbir.

 

PATTANI

Seramai 19 orang pelajar ISM Bahasa Inggeris dan ISM Bahasa Arab telah mengikuti program antarabangsa 'Pattani Retweet: Youth Tourist Promotion' anjuran Prince of Songkla University (PSU), Thailand. Delegasi ini telah diketuai oleh saudara Muhammad Farhan bin Abd Ghafar, dan diiringi oleh Puan Mahani binti Mohamad.

Program yang berlangsung dari 19 - 25 Ogos 2017 ini bertujuan mendedahkan para pelajar dari kedua-dua universiti mengenai tempat-tempat perlancongan yang menarik sekitar wilayah selatan Thailand, terutama di Pattani. Ia juga merupakan satu langkah proaktif pihak pengajur bagi mengubah mentaliti masyarakat luar terhadap Pattani dan sekitarnya, di samping mendalami budaya negara Thailand serta sejarah kewujudan negara tersebut.

Pelbagai aktiviti telah dilaksanakan, termasuklah aktiviti sukaneka pantai, lawatan ke muzium, serta satu sesi khas, iaitu pembentangan kreatif yang telah ditugaskan kepada setiap kumpulan bagi berkongsi pengalaman lawatan masing-masing. Semua peserta juga berpeluang untuk menjadi sebahagian daripada pasukan sukarelawan 'Trash Hero Pattani' yang merupakan satu inisiatif terbaik bagi memelihara alam sekitar terutamanya melibatkan sekitar pantai-pantai di Pattani. Lebih menarik lagi, bahan buangan yang telah dikumpul akan diproses untuk menjadi produk yang mempunyai nilai komersial tinggi seperti selipar dan beg tangan.

Program ini secara keseluruhannya telah berjaya merapatkan hubungan antara pihak UniSZA dan PSU. Realitinya, banyak manfaat yang diperoleh oleh para pelajar yang mengikuti program ini khususnya melibatkan penglibatan mereka dalam komuniti antarabangsa. Semoga program ini yang merupakan wadah kerjasama yang baik antara dua buah universiti dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.

 

 

ll Galeri ll

 

 

Cetak

MULTAQA AL-LUGHAWIYYIN 4.0

Ditulis oleh Pentadbir.

MULT

Pada 25 Oktober 2017, bermula jam 8.00 malam telah berlangsungnya program Multaqa Al-Lughawiyyin 4.0 yang dianjurkan oleh mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UniSZA. Program ini diadakan di Dewan Kuliah Utama, UniSZA Kampus Gong Badak dan dihadiri oleh dua tetamu istimewa iaitu Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, YBrs. Dr. Zulazhan Ab. Halim dan Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab, Encik Mohd Fauzi Bin Abdul Hamid. Majlis ini juga turut diserikan dengan kehadiran para pensyarah PPBA.

Program ini merupakan satu perjumpaan antara para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab dengan para mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab. Program yang diadakan setiap tahun ini bertujuan menyemarakkan lagi semangat cintakan bahasa arab di samping mengeratkan lagi hubungan antara mahasiswa dan pensyarah. Antara aktiviti yang diadakan pada program kali ini ialah persembahan nasyid, kata-kata semangat dan nasihat daripada para pensyarah, gimik perasmian pelancaran TV Al-Qalam dan penyampaian hadiah kepada para pemenang pertandingan kuiz Buletin Al-Qalam dan Pertandingan Poster Sempena Hari Bahasa Arab Sedunia. Pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab semester 3 turut menyediakan satu slot khas bagi memperingati arwah Anas, pelajar semester 3 yang telah dijemput Illahi pada tanggal 30 September 2017. Program ini telah dirasmikan oleh Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, YBrs. Dr. Zulazhan Ab. Halim. Majlis berakhir pada jam 11.00 malam.

Program dapat dilaksanakan dengan jayanya oleh barisan ahli jawatankuasa pelaksana yang sangat komited dengan tugas masing-masing. Tidak dilupakan juga kerjasama dan sokongan daripada semua pensyarah dan staf fakulti dalam menjayakan program ini. Alhamdulillah, program ini mendapat respon yang positif daripada semua pihak. Semoga program yang baik ini dapat diteruskan oleh legasi Pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab seterusnya, pada setiap tahun akan datang.

 

ll Galeri ll

Cetak

BENGKEL PEMANFAATAN TEKNOLOGI DALAM PEMBELAJARAN BAHASA ARAB

Ditulis oleh Pentadbir.

PEMNAFFATT

Bengkel Pemanfaatan Teknologi telah dianjurkan dengan jayanya pada 30 September 2017. Program ini dianjurkan oleh Pusat Pengajian Bahasa Arab (PPBA), Fakulti Bahasa dan Komunikasi. Program yang bertempat di makmal komputer perpustakaan ini telah disertai oleh 60 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab semester tujuh.

Majlis bermula dengan ketibaan tetamu kehormat yang terdiri daripada Dr. Khamimi Zainuddin (panel jemputan), Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab, Ustaz Mohd Fauzi Bin Abdul Hamid serta para pensyarah PPBA. Majlis diteruskan dengan ucapan aluan daripada Ustaz Mohd Shahrizal bin Nasir selaku pengarah program. Beliau mengalu-alukan kehadiran Dr. Khamimi Zainuddin dalam ucapannya. Dr. Khamimi memulakan slot dengan sesi soal jawab bersama para pelajar. Beliau menggunakan paparan slide untuk menarik minat pelajar. Antara soalan yang diajukan ialah "Kenapa anda perlu belajar bahasa Arab?" dan "Kenapa anda memilih kos Bahasa Arab di UniSZA?". Para peserta juga diajar menggunakan aplikasi permainan Kahoot. Kemudian, beliau mengajukan lapan soalan kuiz menerusi aplikasi yang telah dibina oleh beliau sendiri.

Majlis penutup bengkel ini telah disempurnakan oleh Ustaz Mohd Fauzi bin Abdul Hamid. Beliau menyokong sepenuhnya penganjuran Bengkel Pemanfaatan Teknologi dalam Pembelajaran Bahasa Arab ini dan beliau juga mencadangkan agar program ini dapat dilaksanakan lagi pada masa akan datang.

Rata-rata peserta memberi respon yang positif terhadap penganjuran bengkel ini. Selain daripada dapat mempelajari bahasa Arab secara menarik dan santai, peserta juga dapat mendalami ilmu teknologi berkomputer. Banyak manfaat yang diperoleh dalam bengkel ini bagi meningkatkan tahap penguasaan bahasa Arab peserta. Sebelum majlis berakhir, Dr. Khamimi sempat memberi peluang kepada peserta untuk meninggalkan komen serta perkenalan diri di laman sesawang milik beliau.

 

ll Galeri ll