Cetak

THE LAUNCH OF JOURNAL OF NUSANTARA STUDIES (JONUS)

Ditulis oleh Pentadbir.

homeHeaderTitleImage en US

 

The Faculty of Languages and Communication (FBK), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) has made its own history when the premier journal, Journal of Nusantara Studies (JONUS) was officially announced as a UniSZA journal under the category of social sciences on the 30th of June, 2016. This journal is the second journal of UniSZA after MyJAS (Malaysian Journal of Applied Sciences).

The journal provides a venue for researchers and practitioners to discuss, pursue, and promote knowledge in emerging and developing areas in language, linguistics, education, literature, communication, law, economy, culture, and politics in the Nusantara territories e.g. Indonesia, Malaysia, Brunei Darussalam, Singapore, Thailand, the Philippines and Timor Leste.

Led by its Editor-in-Chief (Prof. Dato' Dr. Hj. Mohamed Anwar Omar Din (DPMT)), three Managing Editors -Dr. Kamariah Yunus (Managing Editor 1), Dr. Radzuwan Ab. Rashid (Managing Editor 2), and Dr. Zulazhan Ab. Halim (Managing Editor 3), 18 section editors, 17 international advisory board members, and three expert technical assistants, JONUS stands proudly in front of the eyes of Nusantara and international audience at this website: https://journal.unisza.edu.my/jonus/index.php/jonus. JONUS managed to publish 6 articles written by Nusantara authors in its first issue (Volume 1, Number 1, 2016). JONUS is inviting papers for Vol. 1 No. 2 (2016) which is scheduled for 31th December 2016.

3         jonus2

Cetak

Selamat Datang Pelajar Diploma TESL 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

1

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), UniSZA telah menyambut kedatangan ahli baharu fakulti iaitu para pelajar Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL). Majlis sambutan yang diadakan dalam suasana yang ringkas tapi penuh bermakna itu telah disempurnakan oleh Dekan FBK, Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Hj. Mohamed Anwar Omar Din. Turut hadir dalam majlis meraikan kedatangan para pelajar baharu tersebut ialah Dr. Zulazhan Ab. Halim, Timbalan Dekan Akademik dan Siswazah, YM Engku Suhaimi Engku Atek, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Encik Ahmad Taufik Hidayah Abdullah, Ketua Pusat Pengajian Bahasa Inggeris dan pensyarah fakulti iaitu YM Sharifah Nor Madiah Syed Omar dan Puan Wahidah Abd. Wahid.

Majlis tersebut dimulai dengan ucapan aluan oleh Dekan FBK yang memberi pelbagai nasihat berguna kepada para pelajar khususnya melibatkan hal berkaitan akademik. Selain itu, beliau juga menasihati para pelajar supaya berusaha mencapai kecemerlangan sahsiah diri. Beliau juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan sekalung tahniah kepada pelajar-pelajar yang telah terpilih untuk mengikuti kursus Diploma TESL yang ditawarkan oleh pihak fakulti. Majlis kemudiannya diteruskan dengan tayangan video korporat fakulti.

Sesi taklimat berkaitan struktur fakulti dan struktur pembelajaran program Diploma TESL pula telah disampaikan oleh Encik Ahmad Taufik Hidayah Abdullah, sebelum majlis bersurai. Seluruh warga FBK turut mengucapkan tahniah kepada semua pelajar baharu dan berdoa agar urusan pembelajaran mereka berjalan dengan baik dan lancar.

 

ll Galeri ll

Cetak

Anugerah Kecemerlangan 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

apc2016

 

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menganjurkan Majlis Syarahan Tahunan Naib Canselor dan Penganugerahan Kecemerlangan UniSZA 2016 pada 1 Jun 2016 bertempat di Dewan Gimnasium, UniSZA Kampus Gong Badak. Majlis yang dihadiri oleh semua staf UniSZA ini dimulakan dengan penyampaian Syarahan Naib Canselor UniSZA oleh Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Ahmad Zubaidi bin Abdul Latif. Majlis tersebut turut diserikan dengan penganugerahan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2015. Seramai tiga orang staf Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah terpilih untuk menerima APC bagi tahun 2015. Para penerima anugerah adalah sepertimana berikut:

1                       8                      7            

 Dr. Nurazan binti Mohmad Rouyan         En. Wan Abdul Hayyi bin Wan Omar               Puan Akmah binti Yusof

 

Dalam pada masa yang sama, dua buah buku hasil karya pensyarah FBK telah mendapat pengiktirafan melalui Anugerah Buku UniSZA 2016. Buku yang berjudul Bahasa Al-Quran Yang Tersurat dan Tersirat (Zulazhan Ab. Halim, Mohd Shahrizal bin Nasir, Mohd Hazli bin Yah @ Alias dan Mohd Fauzi bin Abdul Hamid) telah memenangi tempat ketiga dalam kategori Royalti Buku Tertinggi. Bagi kategori Royalti Terbitan PdP Tertinggi, buku al-Murshid fi Ta'allum al-Lughah al-'Arabiyyah (Norhayati Che Hat, Siti Salwa Mohd Noor, Mohd Ala-Uddin Othman dan Mohd Fauzi Abdul Hamid) telah memenangi tempat kedua. Tahniah diucapkan atas kejayaan para penerima anugerah. Semoga pengiktirafan yang diberi menjadi suntikan semangat untuk terus berdaya saing dalam menghasilkan penerbitan yang bermutu pada masa akan datang.