Cetak

Majlis Anugerah Dekan 2015

Ditulis oleh Pentadbir.

melayu35

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah menganjurkan Majlis Anugerah Dekan 2015 untuk meraikan kecemerlangan para pelajar bagi Semester II 2014/2015 dan Semester I 2015/2016. Majlis yang berlangsung dengan jayanya ini telah diadakan pada 10 Mac 2016 bertempat di Dewan Perdana, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Seramai lebih 400 pelajar dan warga FBK menghadiri majlis yang dirasmikan oleh Dekan FBK, Profesor Dato' Dr. Haji Mohamed Anwar bin Omar Din.

Turut berlangsung pada majlis tersebut adalah perjumpaan mentor-mentee antara pensyarah dan pelajar FBK. Seperti tahun sebelumnya, FBK turut memberi pengiktirafan kepada staf-staf fakulti yang cemerlang sepanjang tahun 2015. Antara penerima anugerah khas adalah seperti berikut:

a. Anugerah Staf Akademik Cemerlang: Profesor Madya Dr. Mohd. Nazri bin Latiff Azmi
b. Anugerah Staf Sokongan Cemerlang: Puan Cik Fadlina binti Anuar
c. Anugerah Mahasiswa Holistik: Nur Izzati binti Suhaimi

Pihak fakulti merakamkan ucapan tahniah kepada penerima anugerah. Semoga warga fakulti dan pelajar FBK akan terus cemerlang pada masa hadapan.

 

ll Galeri ll

Cetak

Pelajar Timba Manfaat daripada Perkongsian Ustaz Ashafizrol

Ditulis oleh Pentadbir.

usashah

 

Pembelajaran bahasa Arab dalam suasana tempatan mempunyai pelbagai cabaran. Usaha perlu terus dilipatgandakan bagi memastikan tahap penguasaan bahasa Arab mencapai standard yang terbaik. Ruang pembelajaran dalam kelas semata-mata tidak mencukupi bagi memastikan usaha menguasai bahasa Arab terus diperkasakan.

Bagi memastikan para pelajar terus berpeluang mendapat input berkenaan penguasaan bahasa Arab, pihak Pusat Pengajian Bahasa Arab, Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah mengundang Ustaz Ashafizrol Abd Hamid untuk berkongsi ilmu dan pengalaman beliau mendalami bahasa Arab.

Program Pengukuhan Bahasa Arab Pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab, FBK ini telah berlangsung pada 20 April 2016 bertempat di Dewan Perdana, UniSZA Kampus Gong Badak.

Nama Ustaz Ashafizrol yang kini amat dikenali dalam kalangan pencinta bahasa Arab, khususnya menerusi laman sosial facebook "Berbahasa Arab Bersama Alasfiyaa" menjadi fenomena baharu dalam pembelajaran bahasa Arab di Malaysia. Penghasilan buku-buku beliau tentang pembelajaran bahasa Arab dalam pasaran semasa juga menjadi antara sebab pemilihannya sebagai penceramah jemputan bagi program ini.

Program yang berlangsung selama sehari ini memberi banyak input kepada pelajar khususnya melibatkan pembinaan perkataan (bina' al-kalimah) dan juga pembinaan ayat (bina' al-jumlah) dalam bahasa Arab. Semua peserta yang terlibat dalam program ini menyatakan bahawa program ini sangat bermanfaat kerana penceramah banyak berkongsi tentang kaedah-kaedah mudah dan betul untuk menguasai bahasa Arab.

 

ll Galeri ll

Cetak

Program Kemasyarakatan di Pattani, Thailand

Ditulis oleh Pentadbir.

csr

 

Sejajar dengan komitmen Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) sebagai universiti mesra komuniti, Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), UniSZA telah menjalankan beberapa aktiviti tanggungjawab sosial untuk pelbagai lapisan masyarakat.
        Antara aktiviti yang telah dijalankan ialah Program Tanggungjawab Social (CSR) ke Pattani, Thailand. Program tersebut telah diadakan pada 19 hingga 21 Februari 2016 dan telah disertai oleh dua orang pensyarah pengiring daripada FBK dan 13 orang fasilitator yang terdiri daripada pelajar-pelajar ISM Bahasa Inggeris dan Komunikasi Semester 6.
          Program tersebut memfokuskan aktiviti kemasyarakatan yang memberi pendedahan kepada kepentingan berbahasa Inggeris dalam kalangan pelajar-pelajar sekolah kelolaan Assalam Association, Pattani. Aktiviti A Weekend in English (AWIE) telah dirangka khas untuk program ini dan telah dilaksanakan dengan jayanya. Aktiviti ini telah memberi impak yang positif kepada para peserta hasil pengendalian oleh fasilitator yang berpengalaman dan mahir dengan aktiviti AWIE.
      Selain AWIE, mesyuarat antara wakil pensyarah FBK bersama pihak pengurusan Faculty of Liberal Arts, Fatoni University juga telah dijalankan dan membincangkan perancangan-perancangan aktiviti pada masa akan datang.

 

ll Galeri ll