Cetak

Selamat Datang Pelajar Diploma TESL 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

1

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), UniSZA telah menyambut kedatangan ahli baharu fakulti iaitu para pelajar Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL). Majlis sambutan yang diadakan dalam suasana yang ringkas tapi penuh bermakna itu telah disempurnakan oleh Dekan FBK, Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Hj. Mohamed Anwar Omar Din. Turut hadir dalam majlis meraikan kedatangan para pelajar baharu tersebut ialah Dr. Zulazhan Ab. Halim, Timbalan Dekan Akademik dan Siswazah, YM Engku Suhaimi Engku Atek, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Encik Ahmad Taufik Hidayah Abdullah, Ketua Pusat Pengajian Bahasa Inggeris dan pensyarah fakulti iaitu YM Sharifah Nor Madiah Syed Omar dan Puan Wahidah Abd. Wahid.

Majlis tersebut dimulai dengan ucapan aluan oleh Dekan FBK yang memberi pelbagai nasihat berguna kepada para pelajar khususnya melibatkan hal berkaitan akademik. Selain itu, beliau juga menasihati para pelajar supaya berusaha mencapai kecemerlangan sahsiah diri. Beliau juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan sekalung tahniah kepada pelajar-pelajar yang telah terpilih untuk mengikuti kursus Diploma TESL yang ditawarkan oleh pihak fakulti. Majlis kemudiannya diteruskan dengan tayangan video korporat fakulti.

Sesi taklimat berkaitan struktur fakulti dan struktur pembelajaran program Diploma TESL pula telah disampaikan oleh Encik Ahmad Taufik Hidayah Abdullah, sebelum majlis bersurai. Seluruh warga FBK turut mengucapkan tahniah kepada semua pelajar baharu dan berdoa agar urusan pembelajaran mereka berjalan dengan baik dan lancar.

 

ll Galeri ll

Cetak

Anugerah Kecemerlangan 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

apc2016

 

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menganjurkan Majlis Syarahan Tahunan Naib Canselor dan Penganugerahan Kecemerlangan UniSZA 2016 pada 1 Jun 2016 bertempat di Dewan Gimnasium, UniSZA Kampus Gong Badak. Majlis yang dihadiri oleh semua staf UniSZA ini dimulakan dengan penyampaian Syarahan Naib Canselor UniSZA oleh Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Ahmad Zubaidi bin Abdul Latif. Majlis tersebut turut diserikan dengan penganugerahan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2015. Seramai tiga orang staf Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah terpilih untuk menerima APC bagi tahun 2015. Para penerima anugerah adalah sepertimana berikut:

1                       8                      7            

 Dr. Nurazan binti Mohmad Rouyan         En. Wan Abdul Hayyi bin Wan Omar               Puan Akmah binti Yusof

 

Dalam pada masa yang sama, dua buah buku hasil karya pensyarah FBK telah mendapat pengiktirafan melalui Anugerah Buku UniSZA 2016. Buku yang berjudul Bahasa Al-Quran Yang Tersurat dan Tersirat (Zulazhan Ab. Halim, Mohd Shahrizal bin Nasir, Mohd Hazli bin Yah @ Alias dan Mohd Fauzi bin Abdul Hamid) telah memenangi tempat ketiga dalam kategori Royalti Buku Tertinggi. Bagi kategori Royalti Terbitan PdP Tertinggi, buku al-Murshid fi Ta'allum al-Lughah al-'Arabiyyah (Norhayati Che Hat, Siti Salwa Mohd Noor, Mohd Ala-Uddin Othman dan Mohd Fauzi Abdul Hamid) telah memenangi tempat kedua. Tahniah diucapkan atas kejayaan para penerima anugerah. Semoga pengiktirafan yang diberi menjadi suntikan semangat untuk terus berdaya saing dalam menghasilkan penerbitan yang bermutu pada masa akan datang.

Cetak

Syarahan Akademik bersama Jemputan Khas

Ditulis oleh Pentadbir.

nathan

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), Universiti Sultan Zainal Abidin telah menganjurkan syarahan akademik selama dua hari bersama Mr. Nathan John Albury dari Universiti Oslo, Norway. Syarahan akademik tersebut telah berlangsung pada 25 dan 26 Mei 2016 dan telah dihadiri oleh para pelajar dan staf akademik FBK.

Penceramah telah membentangkan kertas kerja beliau berjudul 'Who's afraid of the big bad wolf? English in the globalized economy'. Intipati kertas kerja tersebut antaranya memberi penekanan terhadap kepentingan berbahasa Inggeris dalam bidang pendidikan, penggubalan polisi dan penyelidikan dalam konteks era globalisasi.

Syarahan akademik tersebut juga telah memberi impak positif kepada pelajar-pelajar prasiswazah kerana mereka juga diberi penekanan yang jitu mengenai penggunaan bahasa Inggeris dalam era globalisasi dan dunia tanpa sempadan ini. Selain itu, mereka juga diberi pendedahan tentang prosedur menjalankan penyelidikan dalam sesi perbincangan bersama penceramah tersebut.

Agenda utama syarahan akademik ini ialah sesi bersama staf akademik yang diadakan pada hari kedua program. Sesi perkongsian ilmu dan pengalaman antara penceramah dan staf akademik telah dijalankan dan antara hasil perbincangan ialah telah tercetusnya idea untuk menjalinkan kerjasama antara penceramah dan pihak FBK daripada aspek pengajaran, pembelajaran, penyelidikan dan penerbitan. Penceramah juga amat berbesar hati untuk membantu FBK dalam penghasilan jurnal pertama FBK iaitu JONUS.

Pada akhir sesi syarahan akademik tersebut, Prof. Dato' Dr. Haji Mohamed Anwar bin Omar Din, Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi menzahirkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada Mr. Nathan Albury atas syarahan akademik dan sesi perkongsian ilmu yang diberikan. Majlis diakhiri dengan penyampaian cenderahati kepada Mr. Nathan Albury sebagai tanda penghargaan atas masa dan ilmu yang telah beliau sampaikan.

 

ll Galeri ll