Persidangan UniSZA-LANGLIT

LANGLIT

FBK Menganjurkan UniSZA International Conference on English Language, Literature and Teaching Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) Universiti Sultan Zainal Abidin menganjurkan UniSZA International Conference on English Language, Literature and Teaching (UniSZA-LANGLIT 2017) pada 22 hingga 23 Mac 2017.

Persidangan UniSZA-LANGLIT 2017 ini berlangsung di Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu. Persidangan selama dua hari ini berjaya mengumpul ahli akademik dari dalam dan luar negara untuk berkongsi pandangan serta pengetahuan tentang bidang kajian yang meliputi bidang Bahasa, Kesusasteraan dan Pengajaran Bahasa Inggeris. Persidangan ini turut mengundang tiga penyampai ucaptama terkenal iaitu Profesor Alan Maley seorang profesor terkemuka dalam bidang Bahasa Inggeris dari United Kingdom, Ms. Jan Blake seorang pencerita terkemuka dunia dari United Kingdom, dan Ms. Carolyn Graham yang merupakan pengasas pembelajaran bahasa melalui Jazz Chant dari Amerika Syarikat.

Tema persidangan kali ini ialah "Enriching English Language, Literature and Teaching Experience" dilihat amat sesuai dengan pembangunan arus global kini yang mementingkan penguasaan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantara antara masyarakat di seluruh dunia. Sebagai sebuah entiti akademik yang ditubuhkan untuk meningkatkan penguasaan bahasa dalam kalangan para pelajar, FBK memandang penganjuran persidangan ini amat penting dan merupakan satu keperluan semasa. Ini kerana matlamat persidangan ini bukan sahaja untuk berkongsi ilmu dan pengalaman, malah sebagai satu platform penting dalam mengenal pasti kelebihan serta permasalahan dalam penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan masyarakat, khususnya di Malaysia.

Dengan kehadiran penyampai ucaptama terkenal dan para pembentang serta peserta dalam persidangan ini, penganjuran UniSZA-LANGLIT 2017 ini telah berjaya mencapai objektif yang ditetapkan. Persidangan ini telah berjaya mengumpul 150 orang pembentang dari dalam dan luar negara. Perasmian persidangan ini telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato' Mohd Zubir bin Embong, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu.