MINGGU MESRA SISWA/WI FBK 2017

MMS

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA) telah mengadakan Minggu Mesra Siswa (MMS) peringkat fakulti pada 11 September 2017 lalu. Program yang melibatkan para pelajar bagi pengambilan sesi 2017 ini telah bertempat di Bilik Umar 01 dan 02. Pada semester kali ini, FBK telah menerima seramai 180 orang pelajar yang terdiri daripada 83 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab, manakala 97 orang bagi Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Inggeris dan Komunikasi.

Majlis dimulakan dengan ucapan alu-aluan daripada pengerusi majlis, kemudian disusuli dengan bacaan doa oleh wakil pelajar FBK. Seterusnya, majlis diteruskan dengan ucapan daripada Dekan FBK, YBrs. Dr. Zulazhan Bin Ab. Halim. Sejurus ucapan dan perasmian majlis tersebut, para pelajar diberi penerangan dan gambaran awal mengenai FBK serta program-program yang dijalankan sepanjang tahun di FBK. Selain itu, para pelajar juga didedahkan mengenai struktur pengajian mereka selama berada di UniSZA oleh Ketua Pusat Pengajian (KPP) masing-masing.

Perasmian Minggu Mesra Siswa peringkat FBK ini telah disempurnakan oleh YBrs. Dr. Zulazhan bin Ab.Halim. Turut menghadiri majlis perasmian tersebut adalah para pensyarah serta kakitangan sokongan FBK. Program ini dilihat mampu membantu para pelajar baru bagi mendapat gambaran awal mengenai fakulti mereka. Selain itu, para pelajar juga mampu untuk mengenali warga FBK termasuk kakitangan, staf mahupun pensyarah. Semoga program yang diadakan ini mampu melahirkan pelajar yang lebih maju ke hadapan dan berdaya saing.