LAWATAN AKADEMIK MODERN LANGUAGE CENTRE (MLC), JORDAN KE FBK

lwtn

Pusat Pengajian Bahasa Arab (PPBA), telah berbesar hati menerima kunjungan dari pihak pengurusan Modern Language Centre Amman, Jordan ke Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) pada 28 Ogos 2018. Mereka yang hadir adalah pengarah MLC iaitu Mr. Faris Awad selaku pemilik pusat tersebut bersama seorang staf pentadbiran dan seorang guru bahasa Arab.

Tujuan utama lawatan ini adalah untuk memperkenalkan MLC kepada pelajar dan staf akademik yang berminat mendalami bahasa Arab di Jordan. Di samping itu, ia bertujuan mewujudkan sebarang usahasama antara PPBA dan MLC dalam apa jua bidang berkaitan bahasa Arab.

Antara intipati perbincangan berkisar tentang perkhidmatan bahasa yang ditawarkan, ujian kompetensi bahasa Arab, serta kemudahan fasiliti yang disediakan seperti penginapan asrama yang bersebelahan pusat bahasa dan penyediaan citarasa makanan mengikut selera pelajar. Pelajar akan turut dibawa melawat tempat-tempat perlancongan terkenal sepanjang mengikuti pengajian bahasa di sana, di samping merasai sendiri pengalaman bermuamalah dengan masyarakat Arab setempat.

PPBA sentiasa membuka ruang kepada pihak industri luar memperkenalkan produk dan perkhidmatan mereka untuk pemerkasaan bahasa Arab dalam kalangan pelajar dan pensyarah. Semoga pada masa akan datang wujudnya kerjasama yang erat antara PPBA dan industri luar dari dalam mahu pun luar negara dalam memartabatkan bahasa Arab di UniSZA.