Artikel

Cetak

KUBARA 2.0

Ditulis oleh Pentadbir.

KUBARA4

Pembelajaran bahasa Arab dengan tujuan memahami bahasa al-Quran sewajarnya menjadi aspirasi setiap Muslim. Selain itu, pembelajaran bahasa Arab juga dilihat penting bagi memenuhi tuntutan komunikasi yang meluas di peringkat global.

Pelbagai lapisan masyarakat khususnya golongan berusia sangat berminat untuk mendalami ilmu berkaitan bahasa Arab. Mereka ingin mempelajari bahasa Arab kerana menyedari keperluan memahami bacaan-bacaan dalam ibadat harian. Dalam usaha memberi peluang kepada mereka untuk mendalami ilmu bahasa Arab, Pusat Pendidikan Berterusan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dengan kerjasama Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah mengambil inisiatif menganjurkan Kursus Bahasa Arab untuk Orang Awam (KUBARA 2.0) buat kali kedua pada setiap hari Sabtu bermula 22 Julai 2017 dan berakhir pada 14 Oktober 2017 yang lalu.

Kursus yang dijalankan selama 12 minggu ini bertujuan menyediakan platform pembelajaran bahasa Arab kepada individu yang benar-benar berminat untuk mempelajari bahasa Arab secara formal di luar waktu kerja. Modul kursus ini memberi penumpuan kepada konsep bahasa Arab untuk ibadah (al-'Arabiyyah li al-'Ibadah). Penekanan diberikan kepada pembelajaran kosa kata dan tatabahasa Arab menerusi ayat-ayat al-Quran, doa dan zikir harian, serta teks-teks bahasa Arab yang berkaitan dengan Islam dan ibadah.

Seramai 20 orang daripada pelbagai lapisan masyarakat serta peringkat usia telah menyertai kursus ini. Tenaga pengajar terdiri daripada para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBK. Pada setiap hari pembelajaran, kursus ini dibahagikan kepada tiga slot, iaitu modul tatabahasa, modul kemahiran membaca dan menulis dan modul kemahiran mendengar dan bertutur. Para peserta perlu melengkapkan kehadiran selama 60 jam belajar, dengan lima jam bagi setiap kali sesi pertemuan.

Penganjuran KUBARA 2.0 ini menerima respons yang amat positif daripada peserta dan mereka mengharapkan kursus ini diteruskan pada masa hadapan dengan modul yang lebih mendalam sebagai lanjutan daripada pengisian modul yang telah mereka pelajari.

 

ll Galeri ll

Cetak

KEBANGGAAN FBK

Ditulis oleh Pentadbir.

gg

 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Puteri Nuraaina Balqis binti Mohd Asri, pelajar Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris Dengan Komunikasi, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang telah menerima Honorable Mention Award di Asia Youth International Model United Nation (AYIMUN) 2017 yang berlangsung pada 3–6 November 2017 di Hotel Sunway Putra, Kuala Lumpur.

Program yang melibatkan 600 orang peserta daripada 32 buah negara ini telah dianjurkan oleh Indonesia Global Network, sebuah pertubuhan bukan kerajaan dengan kerjasama Event Organizer MICE (Meeting, Incentive, Convention and Exhibition). Penganjuran program ini adalah bertujuan mengumpul belia daripada seluruh dunia untuk bekerjasama dalam gerakan sosial, perniagaan, teknologi dan budaya serta untuk mengenali antara satu sama lain demi membawa perubahan kepada dunia yang lebih baik.

Program bertaraf antarabangsa ini juga dianjurkan untuk membina kemahiran kepimpinan golongan belia dari pelbagai negara. Ia juga merupakan membuka peluang bagi para peserta untuk mengenali, menghargai dan menyokong antara satu sama lain tanpa batasan sempadan geografi.

Selain itu, program ini merupakan satu bentuk simulasi akademik yang memberi peluang kepada peserta untuk merasai cara dan kaedah yang digunakan oleh pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam membuat dasar bagi sesuatu agenda. Simulasi ini melibatkan peraturan, prosedur dan aliran kerja antara delegasi antarabangsa, lembaga eksekutif dan pihak media antarabangsa. Semua agenda yang ditugaskan kepada para peserta yang terdiri daripada pelajar prasiswazah mahupun pascasiswazah pelbagai latar belakang akademik kemudiannya dibentangkan dalam sesi perdebatan ala parlimen yang berkualiti dan menarik.

Putri Nuraaina Balqis telah ditugaskan untuk mewakili delegasi negara Cameroon dalam Majlis UNESCO dan membentangkan agenda berkenaan pemeliharaan warisan budaya dengan tajuk 'The Involvement of Society in Preserving Cultural Heritage'. Menurut beliau, program ini telah membuka mata dan minda beliau dalam memahami mekanisme yang digunakan oleh PBB dalam menentukan sesuatu dasar. Beliau juga sangat berterima kasih atas sokongan yang diberikan oleh pihak keluarga, fakulti dan universiti serta ADUN Kamunting, YB. Dato' Mohammad Zahir bin Abdul Khalid yang merealisasikan penglibatan beliau dalam program ini.

Cetak

SISWA BOKAMPONG

Ditulis oleh Pentadbir.

BOKAMPONG

 

Pada 3-5 November 2017, pimpinan Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FALCOM) sesi 2016/17 telah menganjurkan program 'Siswa Bokampong' yang bertempat di Kampung Simpang Gelami, Kuala Klawang, Negeri Sembilan. Program ini telah mendapat tajaan daripada enam agensi iaitu Baitulmal Negeri Sembilan, JBR Bundle, Rampai Caterer, Agensi Sukarelawan Asas Sejahtera, Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni, UniSZA dan Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK).

Menurut pengarah program 'Siswa Bokampong', Saudara Muhammad Athari Basir, program ini merupakan satu program kemasyarakatan yang memberi fokus terhadap bidang utama FBK, iaitu pembelajaran bahasa Inggeris dan bahasa Arab. Program ini disertai oleh 40 mahasiswa FBK dengan majoriti daripada mereka merupakan pelajar tahun akhir.

Menurut Saudara Athari, beliau mensasarkan mahasiswa tahun akhir sebagai peserta program ini supaya mereka dapat mengaplikasikan kemahiran yang telah mereka pelajari sepanjang pengajian di FBK bersama kelompok masyarakat awam.

Program ini dibahagikan kepada dua aktiviti utama, iaitu aktiviti kemasyarakatan dan aktiviti pemantapan bahasa. Dalam aktiviti kemasyarakatan, mahasiswa berpeluang tinggal bersama keluarga angkat dan melakukan pelbagai aktiviti bersama mereka seperti Tarik Ongap (Senam Pagi), Sukan Rakyat dan makan bersama.

Manakala, dalam aktiviti pemantapan bahasa pula, FALCOM telah bekerjasama dengan SMK Dato' Undang Syed Ali Al-Jufri (SMK DUSAJ), Kuala Klawang, dalam melaksanakan modul-modul aktiviti pembelajaran bahasa Inggeris dan bahasa Arab dengan tema 'Suko Bahaso Ko Tak dan Ekau Eden'. Aktiviti ini melibatkan 150 orang pelajar asrama Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima SMK DUSAJ.

Selain itu, sepanjang program 'Siswa Bokampong' ini, mahasiswa FBK juga berpeluang untuk merasai penerapan budaya dan adat Negeri Sembilan seperti makanan yang pedas serta suasana kehidupan di kampung berkenaan.

Majlis Perasmian Penutupan 'Siswa Bokampong' dihadiri oleh Adun Kuala Klawang, iaitu YB. Dato' Haji Yunus Rahmat, Dekan FBK, YBhg. Prof. Madya Dr. Zulazhan Ab.Halim, Timbalan Dekan HEPA FBK, YM. Engku Suhaimi Engku Atek, Pengerusi JKKK Kampung Simpang Gelami, Encik Mohd Bakri Abd Majid, Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab FBK selaku pegawai pengiring, Encik Mohd Fauzi Abdul Hamid dan Puan Juliana Borhanuddin, mewakili Encik Amir Fuad Mat Dom, Pengetua SMK DUSAJ.

YB. Dato' Haji Yunus dalam ucapannya menegaskan bahawa mahasiswa perlulah sentiasa bersama masyarakat, di samping perlu belajar bersungguh-sungguh dan meraih kejayaan yang cemerlang. Beliau juga mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua pihak yang terlibat dalam penganjuran program ini kerana berjaya menganjurkannya dengan baik dan mengharapkan agar program ini dapat diteruskan pada masa hadapan. Program 'Siswa Bokampong' ini juga mendapat liputan media daripada pihak akhbar Berita Harian.

 

ll Galeri ll

Cetak

SEMBARA 2017

Ditulis oleh Pentadbir.

sembara

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UniSZA telah menganjurkan Seminar Kebangsaan Bahasa dan Kesusasteraan Arab 2017 (SEMBARA 2017) pada hari Sabtu, 28 Oktober 2017, bertempat di Bangunan Akademik, UniSZA Kampus Gong Badak.

Antara objektif penganjuran SEMBARA 2017 ialah untuk membuka peluang kepada para akademia dan penyelidik bidang bahasa dan kesusasteraan Arab untuk berkongsi dengan peserta seminar tentang hasil kajian berkaitan bahasa dan kesusasteraan Arab. Selain itu, para peserta turut berpeluang meneliti isu dan cabaran terkini berkaitan bahasa Arab khususnya dalam konteks di Malaysia serta mencari alternatif yang signifikan dalam mendepani isu dan cabaran tersebut.

Sebanyak 88 kertas kerja telah dibentangkan dalam SEMBARA 2017 melibatkan para pensyarah dan penyelidik dari Universiti Awam dan swasta. Sesi pembentangan ucaptama pula telah disampaikan oleh tiga pakar bidang bahasa Arab iaitu, Prof. Dr. Kamarul Shukri Mat Teh dengan kertas kerja bertajuk "Orientasi Motivasi Pembelajaran Bahasa Arab: Antara Impian dan Paradoks", manakala Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UniSZA, Dr. Zulazhan Ab. Halim menyampaikan ucaptama bertajuk "Sumbangan KUSZA dan UniSZA dalam Memartabatkan Bahasa Arab". Pembentangan ucaptama ketiga pula disampaikan oleh Timbalan Rektor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan tajuk kertas kerjanya "Dimensi Baharu dalam Pengajaran Puisi Arab".

Majlis perasmian SEMBARA 2017 telah disempurnakan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Dato' Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif. Dalam ucapan perasmiannya, Prof. Dato' Dr. Ahmad Zubaidi menyarankan agar pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab perlu diperkasakan sesuai dengan ledakan dunia teknologi masakini dalam era Revolusi Perindustrian 4.0. Beliau turut menyatakan bahawa pemilihan bahasa Arab sebagai bahasa al-Quran pastinya mempunyai hikmah besar yang perlu difahami dan dimanfaatkan. Majlis perasmian turut dihadiri oleh Dekan FBK, Dr. Zulazhan Ab. Halim, Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBK, En. Mohd Fauzi Abdul Hamid dan Pengarah SEMBARA 2017, En. Mohd Shahrizal Nasir.

Pada majlis perasmian SEMBARA 2017 tersebut, Naib Canselor UniSZA turut melancarkan sebuah buku yang dihasilkan oleh para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBK, berjudul "Penataran Pendidikan Bahasa Arab Di Peringkat Pengajian Tinggi". Sesi pelancaran buku ini diadakan dengan kerjasama Penerbit UniSZA.

Penganjuran SEMBARA 2017 merupakan satu kejayaan bagi FBK yang buat pertama kalinya menganjurkan seminar berkaitan bahasa Arab sebagai penganjur utama. Rata-rata para peserta menyatakan rasa berpuas hati dengan penganjuran seminar ini dan berharap agar SEMBARA dapat diteruskan pada masa akan datang dengan penyertaan lebih ramai pembentang kertas kerja serta dianjurkan pada peringkat antarabangsa.

 

ll Galeri ll

Cetak

Penilaian Akreditasi Penuh BAS

Ditulis oleh Pentadbir.

MQA

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menerima kunjungan Panel Penilai Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) untuk Penilaian Akreditasi Penuh. Kunjungan tersebut telah diadakan pada 19 – 20 Oktober 2017 dan proses penilaian berlangsung di Bilik Mesyuarat, FBK.

Penilaian ini mengambil masa selama dua hari itu melibatkan program pengajian yang ditawarkan oleh FBK iaitu Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab (Dengan Kepujian). Penilaian tersebut dijalankan untuk mendapatkan pengiktirafan dan kelayakan akreditasi penuh daripada pihak MQA.

Proses penilaian yang dijalankan meliputi aspek pengauditan dan penelitian secara terperinci terhadap dokumen-dokumen asal program yang terlibat. Selain itu, lawatan penilaian ini juga merangkumi penilaian terhadap proses pengajaran, pembelajaran, pemantauan dan pemeriksaan terhadap premis-premis pengajaran dan pembelajaran di UniSZA seperti kelas dan dewan kuliah, makmal komputer, perpustakaan dan sebagainya. Tidak ketinggalan juga, beberapa temubual telah dijalankan dengan pihak Pengurusan Fakulti, para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab dan pelajar yang mewakili FALCOM serta pelajar yang mewakili setiap kemasukan.

Ahli Panel MQA yang terlibat dalam Lawatan Penilaian Akreditasi Penuh ialah Prof. Madya Dr. Akmal Khuzairy bin Abd. Rahman (UIAM), Prof. Madya Dr. Noor Azizi bin Ismail (USIM), dan Puan Zakiah binti Abdul Wahab (MQA).

Semoga semua urusan melibatkan pengiktirafan dan kelayakan akreditasi penuh daripada pihak MQA ini berjalan dengan lancar dan disusuli dengan keputusan yang baik.

 

ll Galeri ll