Artikel

Cetak

Penilaian Akreditasi Penuh BAS

Ditulis oleh Pentadbir.

MQA

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menerima kunjungan Panel Penilai Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) untuk Penilaian Akreditasi Penuh. Kunjungan tersebut telah diadakan pada 19 – 20 Oktober 2017 dan proses penilaian berlangsung di Bilik Mesyuarat, FBK.

Penilaian ini mengambil masa selama dua hari itu melibatkan program pengajian yang ditawarkan oleh FBK iaitu Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab (Dengan Kepujian). Penilaian tersebut dijalankan untuk mendapatkan pengiktirafan dan kelayakan akreditasi penuh daripada pihak MQA.

Proses penilaian yang dijalankan meliputi aspek pengauditan dan penelitian secara terperinci terhadap dokumen-dokumen asal program yang terlibat. Selain itu, lawatan penilaian ini juga merangkumi penilaian terhadap proses pengajaran, pembelajaran, pemantauan dan pemeriksaan terhadap premis-premis pengajaran dan pembelajaran di UniSZA seperti kelas dan dewan kuliah, makmal komputer, perpustakaan dan sebagainya. Tidak ketinggalan juga, beberapa temubual telah dijalankan dengan pihak Pengurusan Fakulti, para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab dan pelajar yang mewakili FALCOM serta pelajar yang mewakili setiap kemasukan.

Ahli Panel MQA yang terlibat dalam Lawatan Penilaian Akreditasi Penuh ialah Prof. Madya Dr. Akmal Khuzairy bin Abd. Rahman (UIAM), Prof. Madya Dr. Noor Azizi bin Ismail (USIM), dan Puan Zakiah binti Abdul Wahab (MQA).

Semoga semua urusan melibatkan pengiktirafan dan kelayakan akreditasi penuh daripada pihak MQA ini berjalan dengan lancar dan disusuli dengan keputusan yang baik.

 

ll Galeri ll

Cetak

Enrich My English Language 2017

Ditulis oleh Pentadbir.

EMEL

 

The inaugural programme of "Enrich My English Language" or EMEL was officially launched by Deputy Vice Chancelor (Academic and International), the honourable Profesor Dr. Mahadzirah binti Mohamad on 12 October 2017. EMEL is a manifestation of one of the English flagship programmes in Malaysia, and is also one of the English programmes organized by the Faculty of Languages and Communication (FBK) for UniSZA's English Ecosystem. This programme aims at producing students who can use English language confidently in both academic and occupational sectors, as well as enhancing their interpersonal skills in dealing with the society at large by using English.

The top management of UniSZA has commissioned the FBK, in collaboration with the Faculty of General Studies and Advanced Education (FUPL), to establish a programme to meet the above objectives. With the full support of the university management and a good collaborative work from the two faculties, four modules were produced to cater for the need of the students in improving their English language. The four modules are Public Speaking, English on Campus, English for Fun, and English in Action.

There are 120 undergraduate students as participants from the seven faculties of Universiti Sultan Zainal Abidin, in which their selection is based on the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR). The programme lasts for 12 weeks, starting from 21 September till 14 December 2017, every Thursday at 2 to 5 pm. Throughout the programme, the participants will be facilitated by 64 highly competent and well-trained facilitators from semester three and five degree students majoring in Bachelor of English with Communication at FBK. They had undergone a rigorous and comprehensive training programme called "Training of Trainers" (ToT) on 13 and 14 September 2017 before, a week before the programme started.

In order to ensure the progress and participants' achievements, an assessment is also administered at the end of every session. A thoroughly assessed assessment form is distributed to participants in order to get some feedback on the activities held from the perspectives of the activities conducted, the effectiveness and resourcefulness of the facilitators in conducting the activities and above all, to get some suggestions and recommendations from the participants on how to improve this programme in the future.

As highlighted by the UniSZA's deputy vice chancellor during the launching ceremony of this EMEL programme, the participants of this programme are expected to take on a role as 'agents of change' among UniSZA students to practice and use English as it is often considered as difficult to be acquired. In this way, other students will be moved to use English at all times and situations. Indeed, by organizing this fun and joyful English programme in a non-threatening environment, it will become a catalyst for other university students to join this programme in future, thus fulfilling the hope and desire of the university to develop excellent human capital, especially in the mastery of the English language.
Let's join us. English is Fun.

 

ll Galeri ll

Cetak

Bengkel Pengacaraan Majlis 2017

Ditulis oleh Pentadbir.

BPM

 

Kelancaran sesuatu majlis terletak pada tulang belakang penganjur dan juga pengacara majlis. Pengacara majlis bukan sahaja perlu menyampaikan skrip pengacaraan dengan baik, malah perlu menjadi seorang yang kreatif dan cepat bertindak. Menyedari kepentingan peranan dan tanggungjawab seorang pengacara majlis, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Sultan Zainal Abidin telah mengambil inisiatif menganjurkan Bengkel Pengacaraan Majlis.

Bengkel tersebut telah dikendalikan oleh pembaca berita serta penerbit rancangan TV 3 iaitu Saudara Mior Abdul Malek bin Raiyani. Bengkel tersebut telah berlangsung di Dewan Seminar, Pusat Seni dan Warisan, UniSZA, pada 1 Oktober 2017 dan telah disertai oleh lebih 30 orang peserta yang terdiri daripada warga UniSZA serta peserta dari luar. Selain bertujuan mencungkil bakat peserta, bengkel ini juga dianjurkan dengan tujuan untuk memperbaiki teknik pengacaraan majlis, serta mempelajari teknik penyampaian skrip dengan cara yang menarik dan bersahaja. Bengkel ini dilaksanakan secara interaktif dan mendapat maklum balas positif daripada para peserta yang hadir.

 

ll Galeri ll

Cetak

KEMBARA FATONI

Ditulis oleh Pentadbir.

 

PATTANI

Seramai 19 orang pelajar ISM Bahasa Inggeris dan ISM Bahasa Arab telah mengikuti program antarabangsa 'Pattani Retweet: Youth Tourist Promotion' anjuran Prince of Songkla University (PSU), Thailand. Delegasi ini telah diketuai oleh saudara Muhammad Farhan bin Abd Ghafar, dan diiringi oleh Puan Mahani binti Mohamad.

Program yang berlangsung dari 19 - 25 Ogos 2017 ini bertujuan mendedahkan para pelajar dari kedua-dua universiti mengenai tempat-tempat perlancongan yang menarik sekitar wilayah selatan Thailand, terutama di Pattani. Ia juga merupakan satu langkah proaktif pihak pengajur bagi mengubah mentaliti masyarakat luar terhadap Pattani dan sekitarnya, di samping mendalami budaya negara Thailand serta sejarah kewujudan negara tersebut.

Pelbagai aktiviti telah dilaksanakan, termasuklah aktiviti sukaneka pantai, lawatan ke muzium, serta satu sesi khas, iaitu pembentangan kreatif yang telah ditugaskan kepada setiap kumpulan bagi berkongsi pengalaman lawatan masing-masing. Semua peserta juga berpeluang untuk menjadi sebahagian daripada pasukan sukarelawan 'Trash Hero Pattani' yang merupakan satu inisiatif terbaik bagi memelihara alam sekitar terutamanya melibatkan sekitar pantai-pantai di Pattani. Lebih menarik lagi, bahan buangan yang telah dikumpul akan diproses untuk menjadi produk yang mempunyai nilai komersial tinggi seperti selipar dan beg tangan.

Program ini secara keseluruhannya telah berjaya merapatkan hubungan antara pihak UniSZA dan PSU. Realitinya, banyak manfaat yang diperoleh oleh para pelajar yang mengikuti program ini khususnya melibatkan penglibatan mereka dalam komuniti antarabangsa. Semoga program ini yang merupakan wadah kerjasama yang baik antara dua buah universiti dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.

 

 

ll Galeri ll

 

 

Cetak

MULTAQA AL-LUGHAWIYYIN 4.0

Ditulis oleh Pentadbir.

MULT

Pada 25 Oktober 2017, bermula jam 8.00 malam telah berlangsungnya program Multaqa Al-Lughawiyyin 4.0 yang dianjurkan oleh mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UniSZA. Program ini diadakan di Dewan Kuliah Utama, UniSZA Kampus Gong Badak dan dihadiri oleh dua tetamu istimewa iaitu Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, YBrs. Dr. Zulazhan Ab. Halim dan Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab, Encik Mohd Fauzi Bin Abdul Hamid. Majlis ini juga turut diserikan dengan kehadiran para pensyarah PPBA.

Program ini merupakan satu perjumpaan antara para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab dengan para mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab. Program yang diadakan setiap tahun ini bertujuan menyemarakkan lagi semangat cintakan bahasa arab di samping mengeratkan lagi hubungan antara mahasiswa dan pensyarah. Antara aktiviti yang diadakan pada program kali ini ialah persembahan nasyid, kata-kata semangat dan nasihat daripada para pensyarah, gimik perasmian pelancaran TV Al-Qalam dan penyampaian hadiah kepada para pemenang pertandingan kuiz Buletin Al-Qalam dan Pertandingan Poster Sempena Hari Bahasa Arab Sedunia. Pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab semester 3 turut menyediakan satu slot khas bagi memperingati arwah Anas, pelajar semester 3 yang telah dijemput Illahi pada tanggal 30 September 2017. Program ini telah dirasmikan oleh Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, YBrs. Dr. Zulazhan Ab. Halim. Majlis berakhir pada jam 11.00 malam.

Program dapat dilaksanakan dengan jayanya oleh barisan ahli jawatankuasa pelaksana yang sangat komited dengan tugas masing-masing. Tidak dilupakan juga kerjasama dan sokongan daripada semua pensyarah dan staf fakulti dalam menjayakan program ini. Alhamdulillah, program ini mendapat respon yang positif daripada semua pihak. Semoga program yang baik ini dapat diteruskan oleh legasi Pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab seterusnya, pada setiap tahun akan datang.

 

ll Galeri ll