Print

Bengkel TOT Kartun & Linguistik

Written by Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK)  telah menganjurkan Bengkel TOT Kemahiran Illustrator Kartun & Linguistik pada 18 Mei 2013. Bengkel yang bertempat di Makmal Komputer Blok Zainab, UniSZA Gong Badak  ini disertai oleh para pensyarah FBK dan pelajar daripada Diploma TESL & BEN.

Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk memberi latihan dan bimbingan terhadap pengajar dalam pengendalian Bengkel Kartun dan Linguistik yang dijadualkan pada bulan September akan datang. Ia juga bertujuan memupuk dan membina kemahiran pengajaran yang kreatif menerusi lakaran pelukisan kartun dalam kalangan pengajar FBK.

Bengkel ni dibahagikan kepada beberapa slot tertentu iaitu slot ceramah mengenai Lukisan, Linguistik & Idea yang disampaikan oleh En. Wan Abdul Hayyi bin Wan Omar. Slot seterusnya ialah kaedah pelukisan kartun yang dikendalikan oleh fasilitator jemputan iaitu En. Mohd Nasrullah Che Halim (Kartunis) dan Cik Safiah Hanis binti Amiruddin (Pereka Grafik).

Bengkel yang bermula pada pukul 8.00 pagi ini dirasmikan oleh Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan (Akademik & HEPA) FBK, dan berakhir pada pukul 6.00 petang.

ll Gambar ll

Print

Language and Cultural Day 2013

Written by Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Sultan Zainal Abidin telah menganjurkan program Language and Cultural Day 2013 pada 9 Mei 2013 yang bertempat di Dataran Speaker’s Corner, UniSZA. Program yang berlangsung selama sehari itu dimeriahkan dengan pameran daripada pelbagai bahasa dan kebudayaan. Terdapat tujuh buah gerai pameran yang dibuka yang setiap satunya mewakili bahasa Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Mandarin, Bahasa Thai, Bahasa Vietnam, Bahasa Arab dan Bahasa Jepun.

Objektif utama program ini ialah untuk memenuhi keperluan kreditasi bagi subjek Perancangan & Pengurusan Acara (BKE 4073: Events Management & Planning) di samping memupuk minat terhadap keindahan berbahasa serta kepelbagaian budaya dari seluruh dunia lantas mewujudkan keprihatinan pelajar terhadap nilai-nilai estatika bahasa serta budaya.

Antara aktiviti yang dianjurkan sepanjang program itu ialah persembahan kebudayaan daripada Negara Thai, Vietnam, Jepun, Malaysia, China, Arab dan persembahan sajak serta puisi dalam Bahasa Inggeris.  Selain itu, terdapat juga kuiz bahasa dan kebudayaan di gerai-gerai pameran yang terlibat.  Para pelajar dan pengunjung  telah berpeluang menyaksikan demonstrasi masakan daripada pelbagai negara di setiap gerai pameran di samping dapat juga melihat demonstrasi pakaian tradisional di setiap gerai pameran terbabit. Program Language and Cultural Day 2013 ini telah disempurnakan perasmiannya oleh Dekan FBK, Puan Hajjah Azizah binti Endut.

|| Gambar ||


Print

Kolokium Pemantauan Geran Penyelidikan

Written by Pentadbir.

 

Kolokium Pemantauan Geran Penyelidikan Universiti (URGS) peringkat Fakulti Bahasa dan Komunikasi  telah diadakan dengan jayanya pada 29 April 2013 bertempat di bilik Persidangan UniSZA. Kolokium ini bermula pada pukul 8.00 pagi dan telah dirasmikan oleh Dekan FBK, Puan Hajjah Azizah binti Endut. Sebanyak 14 tajuk penyelidikan telah dibentangkan oleh ketua-ketua kumpulan penyelidik yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah FBK. Pelbagai soalan, cadangan dan penambahbaikan dikongsi dalam setiap sesi pembentangan.

Kolokium yang dihadiri oleh staf FBK ini bertujuan untuk mewujudkan minat dan budaya melakukan penyelidikan dalam kalangan warga fakulti di samping menyumbangkan idea dan hasil penyelidikan di perigkat fakulti sebagai perkongsian. Selain itu, kolokium ini diadakan adalah untuk menilai kemajuan penyelidikan pensyarah serta mengenalpasti masalah yang dihadapi seterusnya mencari penyelesaiannya. Hubungan kerja akademik di antara pensyarah fakulti juga dapat dimantapkan melaui kolokium ini. Kolokium ini diakhiri dengan sesi resolusi dan penutup oleh Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Siswazah), Prof. Madya Dr. Kamarul Shukri bin Mat Teh dan tamat pada pukul 5.30 petang.

|| Gambar ||