Print

Kawan menjadi Lawan

Written by Pentadbir.

Api bila kecil menjadi kawan, bila besar menjadi lawan. Kes kebakaran biasanya berpunca daripada api terang dan api elektrik. Api boleh menyebabkan kemusnahan jiwa dan harta benda sekiranya tidak diambil langkah-langkah pencegahan. Pelbagai langkah pencegahan boleh diambil antaranya dengan menyediakan alat pemadam api, penggera bunyi asap dan sebagainya.

Itulah serba sedikit taklimat yang disampaikan oleh En. Jefry daripada Pertubuhan Pencegahan Kebakaran yang dijemput khas untuk memberikan taklimat tentang kebakaran. Program ini telah diadakan pada 22 April 2013 bertempat di Bilik Mesyuarat Fakulti Bahasa dan Komunikasi. Ia dihadiri oleh staf Fakulti Bahasa dan Komunikasi bermula jam 10 pagi.

Program yang dimulai dengan penerangan tentang langkah-langkah pencegahan kebakaran itu diselangi dengan sesi soal jawab dan diakhiri dengan penyampaian cenderamata kepada penceramah. Program ini berakhir pada pukul 11.30 pagi.

 

|| Gambar ||

Print

Program "A Weekend in English"

Written by Pentadbir.


Buat kali ke-3, TESL Society, Fakulti Bahasa dan Komunikasi menganjurkan ‘A Weekend in English’ (AWIE). Program ini merupakan satu program komuniti yang diadakan untuk menggalakkan para pelajar sekolah menggunakan bahasa Inggeris. Program yang berlangsung pada 11-13 April 2013 telah diadakan di perkarangan UniSZA, Kampus Gong Badak dan melibatkan 85 pelajar Diploma TESL semester 6 dan 4 yang bertindak sebagai fasilitator. Program ini dibimbing oleh 3 orang pensyarah FBK. Turut terlibat secara langsung dalam program ini ialah 277 orang pelajar Tahun 5 dari 6 buah sekolah DUN Kuala Nerus.

Bertemakan ‘English for Community’, Program AWIE dijalankan dengan dua jenis aktiviti utama iaitu aktiviti ‘indoor’ dan aktiviti ‘outdoor’. Kesemua aktiviti yang dijalankan bertujuan untuk membantu pelajar sekolah rendah menguasai bahasa Inggeris dengan berkesan. Ia juga memberi peluang kepada pelajar TESL semester 4 untuk mengaplikasi pengetahuan pengajaran bahasa melalui aktiviti yang dijalankan, disamping mempersiapkan diri sebelum menjalani praktikum pengajaran pada semester 6. Selain itu, ia juga bertujuan menjalinkan kerjasama yang baik antara UniSZA dengan sekolah-sekolah rendah dan komuniti setempat.

Program ini telah dilaksanakan dengan jayanya dan Majlis Perasmian Penutup telah disempurnakan oleh Yg. Brs. Dr. Mustafa bin Che Omar, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar UniSZA. Turut hadir pada majlis tersebut Yg. Brs. Pn. Azizah binti Endut, Dekan Fakulti Bahasa dan Komunikasi, UniSZA, Yg. Brs. Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan FBK (Akademik dan HEP), wakil-wakil Guru Besar daripada setiap sekolah dan ibu bapa. Atas permintaan ramai termasuk guru-guru dan ibu bapa, Program AWIE fasa kedua dijangka akan diadakan sebelum penghujung tahun ini.

|| Gambar ||

Print

Meeting with Delegation from HUSO, Prince of Songkla University, Thailand

Written by Pentadbir.

fbk_huso

A meeting between FBK and HUSO to discuss the hosting of the  International  Conference on Languages 2013 (ICL 2013) in Phuket, Thailand, was held on 9 April 2013 at the Grand Riverview Hotel, Kota Bharu. FBK was represented by Engku Suhaimi Engku Atek, Dr Zulazhan Ab Halim and Rosdi Abd Rahman. The  HUSO delegation was led by Assoc. Prof. Awang Lanui. The meeting, chaired by Engku Suhaimi Engku Atek, addressed issues such as important deadlines, conference fees, venue, keynote speakers as well as the conference website. The meeting lasted approximately three hours. Further discussion on the conference is scheduled to be held in early July, also in Kota Bharu.

|| Pictures ||