Cetak

Majlis Anugerah Kecemerlangan Staf 2020

Ditulis oleh Pentadbir.

WhatsApp Image 2020-12-31 at 9.23.36 AM

Penghargaan berbentuk anugerah diberikan sebagai tanda menghargai usaha penerima anugerah yang mencurahkan khidmat bakti untuk organisasi dengan cemerlang. Ia juga merupakan salah satu bentuk dorongan untuk penerima dan orang lain memberikan usaha yang terbaik dalam membangunkan dan memperhebat sesebuah organisasi. Oleh itu, pada 5 Januari yang lalu, Fakulti Bahasa dan Komunikasi menganjurkan 'Majlis Anugerah Kecemerlangan Staf 2020' bertempat di Dewan Senat. Terdapat enam kategori anugerah iaitu 'Anugerah Penerbitan Makalah Jurnal, 'Anugerah Penerbitan Buku', 'Anugerah Inovasi dan Pengkomersilan Produk', 'Anugerah Pengajaran (Inovasi E-Pembelajaran), 'Anugerah Khidmat Komuniti', dan 'Anugerah Ahli Akademik Harapan'. Kesemua penerima anugerah dipilih berdasarkan penilaian dalam sistem Adams dan dokumen yang lain.

Tahniah, diucapkan kepada semua penerima anugerah.

 

ll Galeri ll

Cetak

SHABAS 2020

Ditulis oleh Pentadbir.

 

1232

Unit Bahasa Arab Persatuan Fakulti Bahasa dan Komunikasi dengan Kerjasama Pusat Pengajian Bahasa Arab, Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah berjaya menganjurkan program Sambutan Hari Bahasa Arab Sedunia pada 18 Disember 2020 yang lalu. Sambutan ini diadakan di atas talian melalui platform Live Streamyard, Facebook dan telah melibatkan semua pelajar UniSZA serta terbuka juga kepada komuniti luar yang berminat untuk sertai bersama.

Program ini merupakan program tahunan bagi Unit Bahasa Arab, Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa dan Komunikasi. Tujuan program ini diadakan adalah untuk mempromosikan Sambutan Hari Bahasa Arab Sedunia yang jatuh pada tanggal 18 Disember setiap tahun. Selain itu, program ini dapat mengasah bakat dan kemahiran berbahasa Arab melalui aktiviti dan pertandingan yang dijalankan. Antaranya ialah, pertandingan mencipta poster, melukis komik, membaca berita, dan juga pidato Arab serta forum bersama panel antarabangsa. Akhir sekali, program ini diadakan tidak dapat tidak untuk memartabatkan lagi bahasa Arab sebagai bahasa ilmu yang terpenting dan perlu dikuasai.

Program ini telah mendapat sambutan mahasiswa/mahasiswi UniSZA dan juga universiti lain. Tidak dilupakan juga buat komuniti luar yang turut memeriahkan lagi program ini sehinggakan tontonan di Live Streamyard, Facebook telah mencecah 3 ribu penonton.

Hasil daripada program ini, mahasiswa dan mahasiswi semakin bersemangat untuk menjadikan bahasa Arab sebagai bahasa yang wajib dipelajari. Begitu juga dengan komuniti luar, mereka bertambah yakin bahawa bahasa Arab adalah bahasa yang penting dan perlu dipelajari oleh semua peringkat umur.

Jutaan terima kasih dan penghargaan yang tidak terhingga kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program Sambutan Hari Bahasa Arab Sedunia (SHABAS 5.0). Kami berharap program seperti ini sentiasa mendapat sokongan daripada pihak universiti demi masa depan pelajar terutamanya pelajar UniSZA. Semoga dengan program yang memartabatkan bahasa Arab seperti ini dapat meningkatkan lagi kesungguhan pelajar untuk menguasai ilmu bahasa Arab.

Cetak

Program bersama Profesor Pelawat Pusat Pengajian Bahasa Inggeris (PPBI)

Ditulis oleh Pentadbir.

WhatsApp Image 2020-12-09 at 12.00.44 PM

Program bersama Profesor Pelawat Pusat Pengajian Bahasa Inggeris (PPBI), Fakulti Bahasa dan Komunikasi iaitu YBhg. Profesor Dr. Jayakaran Mukundan telah berlangsung pada 16 Disember 2020, hari Rabu, pukul 9 pagi hingga 10.30 pagi bertajuk Creative Writing: Scaffolding Technique. Program ini telah dihadiri oleh 208 pelajar yang terdiri dari pelajar semester lima program Diploma of Teaching of English as a Second Language (TESL) dan pelajar semester satu, tiga dan lima program Bachelor of English with Communication (BEN). Program ini diadakan untuk memantapkan proses pembelajaran dan pengajaran yang dirancang. Antara tiga objektif utama penganjuran program termasuklah memberi pendedahan tentang elemen penulisan kreatif bahasa Inggeris terutamanya dalam aspek sajak dan puisi, mengenal pasti sumber untuk menghasilkan idea yang kreatif dan inovatif dalam pembikinan karya sajak bahasa Inggeris dan memberi peluang kepada pelajar untuk menyebar luas karya sajak menerusi media di peringkat nasional dan antarabangsa. Program diakhiri dengan sesi soal-jawab tentang isu penghasilan penulisan dan penerbitan sajak. Program ini telah mendapat sambutan dari pelajar kedua-dua program.

 

ll Galeri ll