Artikel

Cetak

Majlis Silaturrahim FBK 2013

Ditulis oleh Pentadbir.

|| Galeri || Video II ||

Cetak

ICL 2013

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dengan kerjasama Fakulti Kemanusiaan dan Sains Sosial (HUSO), Universiti Prince of Songkla (PSU), Kampus Pattani, Thailand telah mengadakan International Conference on Languages (ICL2013) pada 16 dan 17 November 2013 bertempat di Boat Lagoon Resort, Phuket, Thailand.

Seminar yang bertemakan Solidarity Through Languages ini telah dirasmikan oleh Timbalan Gabenor Phuket, Dr. Sommai Prijasilpa. Turut hadir ialah Presiden PSU, Assoc. Prof. Dr. Chusak Limsakul dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi) UniSZA, Prof. Dr. Hj. Mohd Ekhwan Hj. Toriman yang mewakili Naib Canselor, Prof. Yahaya Ibrahim.

Seminar ini telah membariskan tiga orang pembentang kertas kerja utama, iaitu Senator Assist. Prof. Dr. Worawit Baru dari Thailand , Huw Andrew Jarvis dari University of Salford, England dan Prof. Madya Dr. Abdul Hakim Abdullah dari UniSZA.

Matlamat utama seminar ini diadakan adalah untuk memperkukuhkan perkongsian dan kerjasama antara kedua-dua Universiti di samping meneroka dimensi baru dalam bidang pengajian dan penyelidikan bahasa. Selain itu, platfom ini yang melibatkan penyertaan dari beberapa buah universiti dari Malaysia, Thailand dan beberapa universiti  antarabangsa dapat membuka ruang untuk membina jaringan akademia tempatan dan antarabangsa.

 

ll Galeri ll

 

Sumber berita: Ahmad Taufik Hidayat Abdullah

Cetak

Royalti dan Anugerah Buku UniSZA 2013

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin telah mengadakan Majlis Penyampaian Royalti dan Anugerah Buku UniSZA 2013 pada 31 Oktober 2013 bertempat di Hotel Tabung Haji Gong Badak. Majlis ini dirasmikan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Dr. Yahaya bin Ibrahim. Sebanyak empat buah buku hasil penulisan pensyarah-pensyarah daripada Fakulti Bahasa dan Komunikasi telah menerima royalti iaitu Birds of UniSZA (Anuar McAfee), Dinamika Pendidikan Bahasa Arab (Kamarul Shukri Mat Teh, Zulazhan Ab. Halim, Mohd Shahrizal Nasir dan Nurazan Mohmad Rouyan) manakala dua buah buku lagi menerima Anugerah Royalti Tertinggi. Buku al-Al-Mu'in fi Ta'allum al-Lughah al-'Arabiyyah (Siti Salwa Mohd Noor, Norasyikin Osman, Kamarul Shukri Mat Teh, Khoirunnisak Mat Saad dan Mohd Ala-Uddin Othman) mendapat Anugerah Royalti Tertinggi Tempat Pertama dan buku al-Taysir fi Ta'allum al-Lughah al-'Arabiyyah (Kamarul Shukri Mat Teh, Shaferul Hafes Sha'ari, Mohd Fauzi Abdul Hamid, Mohd Hazli Yah dan Mohd Firdaus Yahaya) mendapat Anugerah Royalti Tertinggi Tempat Ketiga. Tahniah diucapkan kepada penerima-penerima tersebut dan semoga ia menjadi motivasi kepada semua warga FBK khususnya untuk giat dalam penulisan buku dan penerbitan.

 

ll Galeri I ll Galeri II ||

Cetak

School Invasion Programme

Ditulis oleh Pentadbir.

 

UniSZA School Invasion merupakan program kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FALCOM). Seramai tiga buah sekolah harian yang terlibat dalam program khidmat masyarakat ini, iaitu SMK Padang Kemunting dan SMK Kompleks Mengabang Telipot pada 10 Oktober 2013 dan SMK Kompleks Gong Badak pada 21 Oktober 2013.

Program ini bertujuan untuk memberi motivasi kepada calon-calon peperiksaan SPM 2013 dalam mencapai keputusan yang cemerlang dalam kertas Bahasa Inggeris. Selain itu, program ini juga menguji kemahiran menyelidik dan berkomunikasi mahasiswa-mahasiswi FALCOM dalam menyediakan modul-modul yang sesuai untuk para pelajar sekolah. Antara modul yang diterapkan dalam program ini adalah 1. Writing, 2. Grammar, 3. Comprehension, Passage, and Summary, dan 4. Literature.

Seramai 29 mahasiswa-mahasiswi FALCOM yang terlibat dalam menjayakan program ini. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan lebih tertumpu kepada suasana latihan dalam kumpulan yang menyeronokkan dan tidak formal untuk merapatkan hubungan antara pelajar sekolah dan pelajar universiti.

 

ll Galeri ll

Cetak

September's English Language Sharing Session

Ditulis oleh Pentadbir.

The English Language Sharing Session held recently on September 30, 2013 was conducted by Dr. Rosemala Ismail who shared her topic on sampling.

Sampling is the act, process or technique of selecting a suitable sample when conducting a research. During the one-hour session, which began at 10 am in the FBK Meeting Room, Dr. Rosemala gave an in-depth talk about the several techniques of sampling that included systematic, convenience, purposive, cluster and snow-balling sampling amongst others. Those in attendance included the English language lectures and teachers, as well as the Arabic language lecturers.
ll Galeri ll

 

Sumber berita: Azimah Shurfa Binti Mohammed Shukry