Artikel

Cetak

Jamuan Aidilfitri & Penghargaan

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Pihak Fakulti Bahasa dan Komunikasi telah mengadakan Majlis Jamuan Aidilfiri dan Penghargaan Warga FBK pada 21 Ogos 2013. Majlis yang bertempat di perkarangan Blok Umar, UniSZA ini dihadiri oleh staf FBK dan para pelajar serta warga UniSZA yang lain. Majlis ini diserikan dengan penyampaian cenderahati kepada warga FBK yang menyumbangkan jasa kepada fakulti dan juga penyampaian cenderahati kepada Fasilitator Program AWIE. Pelbagai juadah hari raya disediakan dan mendapat sambutan meriah daripada mereka yang hadir.

 

ll Galeri ll

Cetak

Program AWIE

Ditulis oleh Pentadbir.

 

TESL Society, Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) mengambil inisiatif meneruskan program ‘A Weekend in English’ (AWIE) yang dilaksanakan di sekolah-sekolah terpilih sekitar Kuala Terengganu. Program ini merupakan satu program komuniti yang diadakan untuk menggalakkan para pelajar sekolah menggunakan bahasa Inggeris. Program kali ini melibatkan dua buah sekolah iaitu  Sekolah Kebangsaan Batu Rakit yang berlangsung pada 20-22 Jun 2013 dan Sekolah Kebangsaan Pagar Besi berlangsung pada 27-29 Jun 2013. Sekolah Kebangsaan Batu Rakit melibatkan 146 orang pelajar manakala Sekolah Kebangsaan Pagar Besi seramai 139 orang pelajar dan 65 pelajar Diploma TESL UniSZA bertindak sebagai fasilitator. Program ini dibimbing oleh 10 orang terdiri daripada pensyarah dan guru bahasa FBK.

Bertemakan ‘English for Community’, Program AWIE dijalankan dengan dua jenis aktiviti utama iaitu aktiviti ‘indoor’ dan aktiviti ‘outdoor’. Kesemua aktiviti yang dijalankan bertujuan untuk membantu pelajar sekolah rendah menguasai bahasa Inggeris dengan berkesan. Ia juga memberi peluang kepada pelajar TESL semester 4 untuk mengaplikasi pengetahuan pengajaran bahasa melalui aktiviti yang dijalankan, disamping mempersiapkan diri sebelum menjalani praktikum pengajaran pada semester 6. Selain itu, ia juga bertujuan menjalinkan kerjasama yang baik antara UniSZA dengan sekolah-sekolah rendah dan komuniti setempat.

Program ini telah dilaksanakan dengan jayanya dan Majlis Perasmian Penutup bagi Sekolah Kebangsaan Batu Rakit disempurnakan oleh Dekan FBK, Pn. Azizah binti Endut pada 22 Jun 2013 manakala perasmian penutup bagi Sekolah Kebangsaan Pagar Besi disempurnakan oleh Naib Canselor UniSZA, Prof. Dr. Yahaya Ibrahim. Program ini akan diperluaskan ke sekolah-sekolah yang lain sekitar Kuala Terengganu.

 

ll Galeri ll

 

Sumber berita: Suhaimi bin Abas

Cetak

Pelajar UniSZA ke Universiti Aston, Birmingham

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Nazirul Ikram Sirozi, seorang pelajar semester 2 bagi program Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris dengan Komunikasi (Kepujian), Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah terpilih untuk menyertai program “Aston International Summer University” di Aston University, Birmingham.

Pihak FBK telah mencalonkan Nazirul Ikram Sirozi untuk menyertai proses pemilihan bagi mengikuti program ini berdasarkan pencapaian akademik (CGPA) dan penglibatan aktif beliau dalam aktiviti kokurikulum yang dianjurkan oleh pihak fakulti dan universiti. Dalam proses pemilihan tersebut, beliau dikehendaki menulis sebuah esei dalam bahasa Inggeris bertajuk “Kenapa anda mahu mengikuti kursus musim panas di UK?”, selain menghadiri sesi temu bual bersama pihak penganjur.

Program “Aston International Summer University” ini merupakan program anjuran Persatuan Alumni Universiti Aston Malaysia dengan pengiktirafan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia dan ia telah bermula sejak tahun 2011. Setiap tahun, pihak penganjur akan  menghantar dua orang calon untuk menyertai program tersebut yang berlangsung selama tiga minggu. Pada tahun ini, program akan bermula pada 4 Ogos 2013 sehingga 24 Ogos 2013. Hasil daripada proses pemilihan yang dijalankan, dua orang pelajar telah terpilih iaitu Nazirul Ikram Sirozi dari UniSZA dan seorang lagi pelajar dari UniTEN.  Dalam program ini, para peserta akan mengikuti kursus komunikasi antara budaya sepanjang keberadaan mereka di Aston University, Birmingham.

Adalah menjadi harapan bersama agar kejayaan beliau ini akan menjadi sumber inspirasi kepada pelajar-pelajar lain yang akan terus berusaha membawa nama UniSZA ke persada antarabangsa. Sekalung tahniah diucapkan!

 

ll Galeri ll

 

Sumber berita : Mahani binti Mohamad

Cetak

Motivasi PMR

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Program Peningkatan Bahasa Arab PMR 2013 telah diadakan pada hari Rabu bersamaan 9 Julai 2013, bertempat di Dewan Auditorium, Bangunan Akademik, Kampus Gong Badak, UniSZA. Seramai 280 orang pelajar tingkatan 3 dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tok Jiring, Kuala Terengganu terlibat dalam program sehari ini. Fokus diberikan terhadap persediaan para pelajar untuk menduduki peperiksaan PMR khususnya bagi subjek Bahasa Arab yang dijadualkan berlangsung pada 9 Oktober 2013. Satu slot motivasi belajar bahasa Arab turut dimuatkan dalam program yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Shahrizal Nasir dan Ustaz Mohd Firdaus Yahaya dari Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL. Program ini merupakan satu usaha pertama bagi menjalin kerjasama akademik antara Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tok Jiring dengan Fakulti Bahasa dan Linguistik, UniSZA. Diharapkan agar banyak lagi program yang akan dilaksanakan bertujuan memperkasakan aspek pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan bagi dua buah institusi ini.

 

ll Galeri ll

Cetak

ICL 2013 Meeting

Ditulis oleh Pentadbir.

 

 

Pada 26 hingga 29 Jun 2013, pihak Fakulti Bahasa dan Linguistik (FBL) Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah mengadakan lawatan tapak (site visit) ke Phuket, Thailand, tempat di mana akan berlangsungnya International Conference on Languages 2013 pada 16 – 17 November 2013, anjuran bersama FBL dan Fakulti Sains Kemanusiaan dan Sains Sosial (HUSO), Universiti Prince of Songkla  (PSU), Pattani. Lawatan ini yang disertai oleh tiga orang staf akademik FBL, iaitu YM Engku Suhaimi Engku Atek, Dr. Zulazhan Ab. Halim, dan En. Rosdi Abdul Rahman bertujuan untuk melihat secara jelas kesesuaian tempat seminar akan berlangsung, iaitu Boat Lagoon Resort sebagai tempat penganjuran seminar bertaraf antarabangsa dan mempastikan kemudahan makanan halal dan sebagainya untuk peserta-peserta beragama Islam, terutamanya dari UniSZA. Di samping lawatan tersebut, pihak UniSZA juga telah mengadakan mesyuarat dengan pihak HUSO yang diketuai oleh Dr. Ruth Sittichai. Mesyuarat berkenaan bertujuan untuk mengemas kini dan melaporkan beberapa perkara berkaitan seminar yang akan diadakan. Hasil daripada lawatan ini, pihak UniSZA berpuas hati dengan pemilihan Boat Lagoon Resort sebagai tempat berlangsungnya seminar bertaraf antarabangsa yang akan mempromosikan FBL dan UniSZA di mata dunia.

 

ll Gambar ll