Artikel

Cetak

APC 2012

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Tahniah diucapkan kepada penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Universiti Sultan Zainal Abidin 2012. Mereka yang menerima anugerah tersebut daripada Fakulti Bahasa dan Linguistik adalah seperti berikut:

 

Mahani binti Mohamad

Pensyarah Universiti

 

Nur Salina binti Ismail

Pensyarah Universiti

 

 

Junaidah binti Abdul Rahman

Guru Bahasa Inggeris

 

 

Nabilah binti Ismail @ Abd. Latif

Guru Bahasa Inggeris

 


Siti Fatimoh Ibrohen

Guru Bahasa Thai

 


Suwita Keeya

Guru Bahasa Thai

 

 

Julia binti Awang

Pembantu Tadbir

Cetak

Japanese Is Easy

Ditulis oleh Pentadbir.

Fakulti Bahasa dan Linguistik telah mengadakan perkongsian Bahasa Jepun yang dikendalikan oleh Mr. Kazuki Iseno. Beliau merupakan guru bahasa Jepun FBL  yang berasal dari negara matahari terbit. Program yang telah berlangsung pada 24 Jun 2013 ini dihadiri oleh staf FBL. Dalam program ini, Mr. Kazuki telah berkongsi tentang asas-asas mempelajari bahasa Jepun daripada segi tatabahasa, cara sebutan dan sebagainya. Beliau juga menjelaskan tip untuk melancong ke negara kelahirannya. Program ini secara tidak langsung menarik minat mereka yang hadir untuk mempelajari pelbagai bahasa khususnya bahasa Jepun. "Arigato"

 

ll Galeri ll

Cetak

English Language Sharing Session

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Faculty of Languages and Linguistics is organising an English Language Sharing Session for the academic staff. The workshop is to be held monthly. The objective of this workshop is to expose all staff in the Faculty to a high standard of the English language for better communication especially in teaching, speaking and writing. In addition, this workshop also aims to serve as a medium for knowledge sharing among colleagues from other departments i.e. Arabic and Foreign Languages.

For the first session, the topic of the presentation is Phonetics and Pronunciation which was presented by Azimah Shurfa Mohammed Shukry. The session was held on 27th Mei 2013 at the faculty's meeting room which started at 10.00 am until 11.00 am. The speaker shared notes obtained from the MELTA conference and her lecture notes.

 

ll Pictures ll

Cetak

Majlis Penutup Program Bahasa Arab Pelajar FPPP

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Program Penguasaan Bahasa Arab (Barnamij at-Ta’ziz al-Lughawi) bagi pelajar Fakulti Pengurusan Perniagaan dan Perakaunan (FPPP) telah berlangsung selama dua semester. Kemuncaknya ialah penganjuran Majlis Penutup yang diadakan pada hari Rabu, 22 Mei 2013 bertempat di Dewan Kuliah Utama, Kampus Gong Badak, UniSZA. Majlis tersebut dirasmikan oleh Pn. Azizah binti Endut, Dekan Fakulti Bahasa dan Linguistik (FBL). Turut hadir Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan (Akademik & Hal Ehwal Pelajar) FBL, En. Mohd Hazli bin Yah @ Alias yang mewakili Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL, En. Mohd Shahrizal bin Nasir selaku penyelaras program serta warga pendidik Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL.

Program ini merupakan cetusan idea mantan Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti (LPU) iaitu Y.Bhgia  Dato' Zolkipli Abdul yang berhasrat melahirkan kumpulan graduan daripada bidang Kewangan Islam dan Pengurusan Risiko & Takaful yang mampu menguasai bahasa Arab.Tanggungjawab telah diberikan kepada Pusat Pengajian Bahasa Arab, FBL untuk melaksanakan program ini dengan melibatkan 162 orang pelajar termasuk empat orang pelajar bukan Islam.

Program ini memberi fokus kepada aspek komunikasi bahasa Arab. Semua pengisian program ini telah dirangka secara teliti bagi mencapai objektif penganjurannya. Majlis Penutup diserikan dengan persembahan Kalam Jama’i (Bicara Berirama) dan tayangan klip video bahasa Arab. Hadiah turut disampaikan kepada pemenang pertandingan Al-Munazarah (Debat), Taqdim al-Mashru’at (Pembentangan Projek) dan pembikinan klip video bahasa Arab.

 

ll Gambar ll

Cetak

Bengkel TOT Kartun & Linguistik

Ditulis oleh Pentadbir.

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK)  telah menganjurkan Bengkel TOT Kemahiran Illustrator Kartun & Linguistik pada 18 Mei 2013. Bengkel yang bertempat di Makmal Komputer Blok Zainab, UniSZA Gong Badak  ini disertai oleh para pensyarah FBK dan pelajar daripada Diploma TESL & BEN.

Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk memberi latihan dan bimbingan terhadap pengajar dalam pengendalian Bengkel Kartun dan Linguistik yang dijadualkan pada bulan September akan datang. Ia juga bertujuan memupuk dan membina kemahiran pengajaran yang kreatif menerusi lakaran pelukisan kartun dalam kalangan pengajar FBK.

Bengkel ni dibahagikan kepada beberapa slot tertentu iaitu slot ceramah mengenai Lukisan, Linguistik & Idea yang disampaikan oleh En. Wan Abdul Hayyi bin Wan Omar. Slot seterusnya ialah kaedah pelukisan kartun yang dikendalikan oleh fasilitator jemputan iaitu En. Mohd Nasrullah Che Halim (Kartunis) dan Cik Safiah Hanis binti Amiruddin (Pereka Grafik).

Bengkel yang bermula pada pukul 8.00 pagi ini dirasmikan oleh Dr. Mohd Nazri bin Latiff Azmi, Timbalan Dekan (Akademik & HEPA) FBK, dan berakhir pada pukul 6.00 petang.

ll Gambar ll