Artikel

Cetak

MAJLIS PERSARAAN PUAN AKMAH YUSOF

Ditulis oleh Pentadbir.

BA

 

Selepas berkecimpung dalam dunia pendidikan sejak 30 tahun yang lalu, Puan Akmah binti Yusof, 58, diraikan oleh para pensyarah dan kakitangan Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) pada tanggal 21 Julai 2016. Majlis Jasamu Dikenang, diadakan khas buat Puan Akmah bini Yusof, pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Inggeris, FBK bagi mengenang jasa dan keringat yang dicurahkan oleh beliau selama lebih kurang 18 tahun bertugas di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Majlis yang berlangsung di Quinara Al-Safir Resort, Jalan Tok Jembal, Kuala Nerus diserikan dengan pelbagai atur cara menarik untuk meraikan beliau.

Beliau yang mula bertugas di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) pada tahun 1998, telah melalui 18 tahun susah senang dalam mengukir kecemerlangan FBK khususnya. Detik persaraan beliau pada 21 Julai 2016 sangat dirasai oleh semua pensyarah dan kakitangan FBK kerana karakter beliau yang sangat baik dan mesra dengan semua orang. Sepanjang Puan Akmah berkhidmat di UniSZA, pelbagai jasa dan sumbangan serta pengorbanan telah ditaburkan terhadap fakulti. Beliau telah menjalankan tugasnya dengan penuh dedikasi dan bersungguh-sungguh dalam mendidik anak-anak bangsa untuk berjaya dalam pengajian masing-masing.

Selamat bersara Puan Akmah Yusof. Semoga sentiasa dalam keadaan sihat, gembira serta dalam perlindungan Allah s.w.t. setiap masa. Terima kasih atas segala pengalaman, kenangan dan bimbingan yang diberikan. Jasamu akan sentiasa dikenang, Insya Allah. Fakulti Bahasa dan Komunikasi mengucapkan selamat maju jaya dalam menjalani kehidupan yang dilimpahi keberkatan oleh Allah s.w.t.

 

ll Galeri ll

Cetak

BENGKEL PENYEDIAAN CONSTRUCTIVE ALIGNMENT (CA) & CONTINUOUS QUALITY IMPROVEMENT (CQI)

Ditulis oleh Pentadbir.

babanner

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), UniSZA telah mengadakan Bengkel Penyediaan Constructive Alignment (CA) dan Continuous Quality Improvement (CQI) pada 18 Julai hingga 19 Julai 2016, bertempat di Makmal Komputer, Blok Umar, FBK. Bengkel ini dikendalikan oleh Puan Aida binti Othman dan Puan Fatimah binti Ghazali dari Pusat Kualiti Akademik & e-Pembelajaran (AQeL), UniSZA dan membabitkan penyertaan seramai 34 orang pensyarah FBK.

Bengkel ini bertujuan memberi pendedahan kepada semua pensyarah FBK mengenai penyediaan CA dan CQI dan melatih pensyarah untuk melaksanakan CA dan CQI bermula pada setiap semester. Pelaksanaan ini perlu menggunakan format yang diselaraskan bagi mencapai hasil pembelajaran kursus yang ditetapkan. Bengkel ini juga merupakan satu usaha untuk mempertingkatkan kualiti akademik dan kemahiran para pensyarah sebagaimana yang disarankan oleh pihak MQA.

Adalah diharapkan, bengkel ini dapat mempertingkatkan lagi kualiti pembangunan akademik dalam kalangan pensyarah FBK, seterusnya menyumbang ke arah kecemerlangan universiti pada masa akan datang.

ll Galeri ll

Cetak

THE LAUNCH OF JOURNAL OF NUSANTARA STUDIES (JONUS)

Ditulis oleh Pentadbir.

homeHeaderTitleImage en US

 

The Faculty of Languages and Communication (FBK), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) has made its own history when the premier journal, Journal of Nusantara Studies (JONUS) was officially announced as a UniSZA journal under the category of social sciences on the 30th of June, 2016. This journal is the second journal of UniSZA after MyJAS (Malaysian Journal of Applied Sciences).

The journal provides a venue for researchers and practitioners to discuss, pursue, and promote knowledge in emerging and developing areas in language, linguistics, education, literature, communication, law, economy, culture, and politics in the Nusantara territories e.g. Indonesia, Malaysia, Brunei Darussalam, Singapore, Thailand, the Philippines and Timor Leste.

Led by its Editor-in-Chief (Prof. Dato' Dr. Hj. Mohamed Anwar Omar Din (DPMT)), three Managing Editors -Dr. Kamariah Yunus (Managing Editor 1), Dr. Radzuwan Ab. Rashid (Managing Editor 2), and Dr. Zulazhan Ab. Halim (Managing Editor 3), 18 section editors, 17 international advisory board members, and three expert technical assistants, JONUS stands proudly in front of the eyes of Nusantara and international audience at this website: https://journal.unisza.edu.my/jonus/index.php/jonus. JONUS managed to publish 6 articles written by Nusantara authors in its first issue (Volume 1, Number 1, 2016). JONUS is inviting papers for Vol. 1 No. 2 (2016) which is scheduled for 31th December 2016.

3         jonus2

Cetak

Selamat Datang Pelajar Diploma TESL 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

1

 

Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK), UniSZA telah menyambut kedatangan ahli baharu fakulti iaitu para pelajar Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL). Majlis sambutan yang diadakan dalam suasana yang ringkas tapi penuh bermakna itu telah disempurnakan oleh Dekan FBK, Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Hj. Mohamed Anwar Omar Din. Turut hadir dalam majlis meraikan kedatangan para pelajar baharu tersebut ialah Dr. Zulazhan Ab. Halim, Timbalan Dekan Akademik dan Siswazah, YM Engku Suhaimi Engku Atek, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Encik Ahmad Taufik Hidayah Abdullah, Ketua Pusat Pengajian Bahasa Inggeris dan pensyarah fakulti iaitu YM Sharifah Nor Madiah Syed Omar dan Puan Wahidah Abd. Wahid.

Majlis tersebut dimulai dengan ucapan aluan oleh Dekan FBK yang memberi pelbagai nasihat berguna kepada para pelajar khususnya melibatkan hal berkaitan akademik. Selain itu, beliau juga menasihati para pelajar supaya berusaha mencapai kecemerlangan sahsiah diri. Beliau juga mengambil kesempatan untuk mengucapkan sekalung tahniah kepada pelajar-pelajar yang telah terpilih untuk mengikuti kursus Diploma TESL yang ditawarkan oleh pihak fakulti. Majlis kemudiannya diteruskan dengan tayangan video korporat fakulti.

Sesi taklimat berkaitan struktur fakulti dan struktur pembelajaran program Diploma TESL pula telah disampaikan oleh Encik Ahmad Taufik Hidayah Abdullah, sebelum majlis bersurai. Seluruh warga FBK turut mengucapkan tahniah kepada semua pelajar baharu dan berdoa agar urusan pembelajaran mereka berjalan dengan baik dan lancar.

 

ll Galeri ll

Cetak

Anugerah Kecemerlangan 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

apc2016

 

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menganjurkan Majlis Syarahan Tahunan Naib Canselor dan Penganugerahan Kecemerlangan UniSZA 2016 pada 1 Jun 2016 bertempat di Dewan Gimnasium, UniSZA Kampus Gong Badak. Majlis yang dihadiri oleh semua staf UniSZA ini dimulakan dengan penyampaian Syarahan Naib Canselor UniSZA oleh Y.Bhg. Prof. Dato' Dr. Ahmad Zubaidi bin Abdul Latif. Majlis tersebut turut diserikan dengan penganugerahan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2015. Seramai tiga orang staf Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah terpilih untuk menerima APC bagi tahun 2015. Para penerima anugerah adalah sepertimana berikut:

1                       8                      7            

 Dr. Nurazan binti Mohmad Rouyan         En. Wan Abdul Hayyi bin Wan Omar               Puan Akmah binti Yusof

 

Dalam pada masa yang sama, dua buah buku hasil karya pensyarah FBK telah mendapat pengiktirafan melalui Anugerah Buku UniSZA 2016. Buku yang berjudul Bahasa Al-Quran Yang Tersurat dan Tersirat (Zulazhan Ab. Halim, Mohd Shahrizal bin Nasir, Mohd Hazli bin Yah @ Alias dan Mohd Fauzi bin Abdul Hamid) telah memenangi tempat ketiga dalam kategori Royalti Buku Tertinggi. Bagi kategori Royalti Terbitan PdP Tertinggi, buku al-Murshid fi Ta'allum al-Lughah al-'Arabiyyah (Norhayati Che Hat, Siti Salwa Mohd Noor, Mohd Ala-Uddin Othman dan Mohd Fauzi Abdul Hamid) telah memenangi tempat kedua. Tahniah diucapkan atas kejayaan para penerima anugerah. Semoga pengiktirafan yang diberi menjadi suntikan semangat untuk terus berdaya saing dalam menghasilkan penerbitan yang bermutu pada masa akan datang.