Cetak

Solat Hajat Menghadapi Peperiksaan

Ditulis oleh Pentadbir.

sk

 

Pada 15 Disember 2016, Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa dan Komunikasi ( FALCOM ) telah menganjurkan Solat Hajat Perdana bagi menghadapi peperiksaan akhir semester 1 sesi 2016/17 yang bakal tiba. Majlis ini berlangsung pada jam 6.30 petang di Dewan Perdana, UniSZA dan dihadiri oleh pensyarah-pensyarah FBK, staf fakulti dan mahasiswa/wi FBK yang terdiri daripada mahasiswa/wi ISM Bahasa Inggeris dengan Komunikasi (BEN), ISM Pengajian Bahasa Arab (BAS) dan Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL). 

Majlis dimulakan dengan alunan zikir oleh pelajar-pelajar dan diteruskan dengan solat Maghrib berjemaah yang dipimpin oleh Mohamad Ali Ahsan bin Ali Atma, pelajar BEN. Seterusnya, majlis diteruskan dengan solat hajat yang dipimpin oleh pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab, Ustaz Mohd Shahrizal bin Nasir. Suasana menjadi hening di Dewan Perdana dengan rintihan doa yang dipanjatkan agar diberikan kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat, juga semoga urusan peperiksaan berjalan dengan lancar dan mudah.
Majlis diteruskan lagi dengan sesi diskusi ilmiah yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Shahrizl bin Nasir. Beliau menyampaikan nasihat yang sangat berharga dan memberi suntikan semangat kepada mahasiswa/wi FBK agar terus berusaha untuk mencapai kecemerlangan tanpa ada rasa sifat putus asa. Seusai diskusi llmiah, majlis diteruskan lagi dengan solat Isyak berjemaah yang diimamkan oleh pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab, Wan Ahmad Azizullah bin Wan Omar dan beliau telah membaca doa qunut nazilah pada rakaat terakhir.

Cetak

Syarahan Akademik FBK 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

syarahan

 

Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh merupakan sasterawan negara yang tidak asing lagi di Malaysia. Beliau merupakan Sasterawan Negara yang amat dikenali dan setiap karya beliau memiliki maksud tersirat yang tersendiri.

Justeru, kehadiran beliau ke Fakulti Bahasa dan Komunikasi untuk Majlis Syarahan Akademik amat dinanti-nantikan oleh ahli-ahli akademik dan para pelajar di universiti dan di fakulti. Majlis yang dihadiri oleh lebih 900 orang pelajar dan para pensyarah itu telah diadakan pada 20 November 2016 bertempat di Dewan al-Muktafi Billah Shah, Universiti Sultan Zainal Abidin.

Syarahan akademik yang berlangsung selama 2 jam tersebut diisi dengan pelbagai mesej bermanfaat kepada para pelajar, dan disisip dengan pesanan-pesanan yang amat berguna untuk dijadikan panduan serta rujukan oleh para hadirin yang hadir. Seusai syarahan oleh Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh, para hadirin yang hadir disajikan dengan persembahan istimewa oleh pelajar-pelajar Fakulti Bahasa dan Komunikasi yang mendeklamasikan sajak hasil karya Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh sendiri.

Majlis tamat jam 11.30 pagi dengan rata-rata hadirin yang hadir melahirkan rasa keterujaan dapat bersua muka dengan tokoh akademik yang berwibawa ini.

 

ll Galeri ll

Cetak

Pertandingan Debat Bahasa Arab

Ditulis oleh Pentadbir.

DEBAT

 

Pada 1-3 Disember 2016, Unit Bahasa Arab Persatuan Mahasiwa Fakulti Bahasa dan Komunikasi telah mengadakan program Pertandingan Debat Piala Ketua Pusat Pengajian Bahasa Arab buat kali pertama yang berlangsung di Blok Akademik, UniSZA Kampus Gong Badak. Program ini melibatkan 19 orang peserta yang diwakili oleh Pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab semester tiga dan lima. Pertandingan ini dijalankan dengan melalui tiga pusingan saringan, satu peringkat separuh akhir dan diakhiri dengan peringkat akhir.

Program ini bertujuan melahirkan mahasiswa/wi yang mampu mempraktikkan Bahasa Arab sebagai bahasa kedua dengan lancar dan teratur, mengasah kemahiran komunikasi mahasiswa/wi dalam aktiviti-aktiviti luar kuliah serta mengembangkan penggunaan Bahasa Arab dalam kalangan mahasiswa/wi ISM Pengajian Bahasa Arab. Di samping itu, program ini juga bertujuan untuk mencari bakat baru dalam dunia debat di UniSZA sebagai pendebat yang akan meneruskan legasi debat yang sedia ada.