Cetak

Bahan Bantuan Pembelajaran Bahasa Arab Berasaskan Teknologi dan Multimedia

Ditulis oleh Pentadbir.

TEKNOLOGI

 

Bidang Bahasa Arab perlu bergerak selari dengan perkembangan teknologi semasa. Proses pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab perlu memanfaatkan pelbagai bahan berasaskan teknologi dan multimedia bagi melahirkan pelajar yang celik IT dalam arus kepesatan teknologi masa kini. Menyedari hakikat ini, Pusat Pengajian Bahasa Arab, Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah menganjurkan program "Pembelajaran Bahasa Arab Berasaskan Teknologi Dan Multimedia" pada 17 November 2016.

Program ini telah berlangsung di Makmal Komputer, Blok A, Pusat Teknologi Maklumat, UniSZA dan dikendalikan oleh penceramah jemputan dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), iaitu Prof. Madya Dr. Muhammad Sabri Sahrir. Beliau merupakan seorang pensyarah bidang Teknologi Pendidikan Bahasa Arab yang banyak menghasilkan produk inovasi pembelajaran bahasa Arab serta memenangi banyak pingat dalam pertandingan inovasi yang disertainya sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa.

Terdapat banyak bahan-bahan pembelajaran berasaskan teknologi yang telah dikongsikan kepada para pelajar yang terdiri daripada kumpulan pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab (Dengan Kepujian), FBK. Antaranya Padlet, Tes Teach, Kahoot, Socrative, Poll Everywhere, Powtoon dan beberapa lagi. Semua ruang pembelajaran yang dikongsikan dalam program ini dapat dijadikan medium kepada pelajar untuk meningkatkan mutu kemahiran berbahasa Arab masing-masing. Program yang bermanfaat seperti ini akan diadakan pada masa-masa akan datang agar para pelajar mendapat pendedahan yang luas mengenai bahan-bahan bantuan bagi proses pembelajaran bahasa Arab.

 

ll Galeri ll

Cetak

Solat Hajat Menghadapi Peperiksaan

Ditulis oleh Pentadbir.

sk

 

Pada 15 Disember 2016, Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa dan Komunikasi ( FALCOM ) telah menganjurkan Solat Hajat Perdana bagi menghadapi peperiksaan akhir semester 1 sesi 2016/17 yang bakal tiba. Majlis ini berlangsung pada jam 6.30 petang di Dewan Perdana, UniSZA dan dihadiri oleh pensyarah-pensyarah FBK, staf fakulti dan mahasiswa/wi FBK yang terdiri daripada mahasiswa/wi ISM Bahasa Inggeris dengan Komunikasi (BEN), ISM Pengajian Bahasa Arab (BAS) dan Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL). 

Majlis dimulakan dengan alunan zikir oleh pelajar-pelajar dan diteruskan dengan solat Maghrib berjemaah yang dipimpin oleh Mohamad Ali Ahsan bin Ali Atma, pelajar BEN. Seterusnya, majlis diteruskan dengan solat hajat yang dipimpin oleh pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab, Ustaz Mohd Shahrizal bin Nasir. Suasana menjadi hening di Dewan Perdana dengan rintihan doa yang dipanjatkan agar diberikan kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat, juga semoga urusan peperiksaan berjalan dengan lancar dan mudah.
Majlis diteruskan lagi dengan sesi diskusi ilmiah yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Shahrizl bin Nasir. Beliau menyampaikan nasihat yang sangat berharga dan memberi suntikan semangat kepada mahasiswa/wi FBK agar terus berusaha untuk mencapai kecemerlangan tanpa ada rasa sifat putus asa. Seusai diskusi llmiah, majlis diteruskan lagi dengan solat Isyak berjemaah yang diimamkan oleh pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab, Wan Ahmad Azizullah bin Wan Omar dan beliau telah membaca doa qunut nazilah pada rakaat terakhir.

Cetak

Syarahan Akademik FBK 2016

Ditulis oleh Pentadbir.

syarahan

 

Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh merupakan sasterawan negara yang tidak asing lagi di Malaysia. Beliau merupakan Sasterawan Negara yang amat dikenali dan setiap karya beliau memiliki maksud tersirat yang tersendiri.

Justeru, kehadiran beliau ke Fakulti Bahasa dan Komunikasi untuk Majlis Syarahan Akademik amat dinanti-nantikan oleh ahli-ahli akademik dan para pelajar di universiti dan di fakulti. Majlis yang dihadiri oleh lebih 900 orang pelajar dan para pensyarah itu telah diadakan pada 20 November 2016 bertempat di Dewan al-Muktafi Billah Shah, Universiti Sultan Zainal Abidin.

Syarahan akademik yang berlangsung selama 2 jam tersebut diisi dengan pelbagai mesej bermanfaat kepada para pelajar, dan disisip dengan pesanan-pesanan yang amat berguna untuk dijadikan panduan serta rujukan oleh para hadirin yang hadir. Seusai syarahan oleh Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh, para hadirin yang hadir disajikan dengan persembahan istimewa oleh pelajar-pelajar Fakulti Bahasa dan Komunikasi yang mendeklamasikan sajak hasil karya Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh sendiri.

Majlis tamat jam 11.30 pagi dengan rata-rata hadirin yang hadir melahirkan rasa keterujaan dapat bersua muka dengan tokoh akademik yang berwibawa ini.

 

ll Galeri ll