Cetak

Buku ‘Koleksi Ungkapan Bahasa Arab’ Hasil Kerjasama Tenaga Pensyarah dan Pelajar

Ditulis oleh Pentadbir.

takuba

 

Usaha yang digemblengkan oleh para pensyarah dan pelajar daripada Pusat Pengajian Bahasa Arab, Fakulti Bahasa dan Komunikasi terhasil apabila sebuah buku bahasa Arab bertajuk 'Al-Ta'birat al-Arabiyyah: Koleksi Ungkapan Bahasa Arab' dapat diterbitkan pada tahun ini. Penulis buku ini terdiri daripada para pensyarah Pusat Pengajian Bahasa Arab FBK; Encik Fauzi Abdul Hamid dan Prof. Madya Dr. Elsayed Salem, pelajar Sarjana; Saudara Saiful Radzi Roslan dan Saudara Amir Zainudin, alumni Sarjana Muda; Saudara Mohamad Fakhrul Fahmi Mat Yusop dan pelajar Sarjana Muda; Saudara Che Engku Khairul Ahmad Che Engku Rozali. Pemilihan ungkapan bahasa Arab ini juga dibantu oleh sekumpulan pelajar yang mengikuti kursus bahasa Arab di Maghribi.

Buku ini adalah hasil daripada rentetan perkongsian ungkapan bahasa Arab secara grafik dalam media sosial seperti Facebook, Instagram, dan Telegram rasmi Unit Bahasa Arab, Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa dan Komunikasi untuk dikongsi dan dimanfaatkan oleh orang ramai. Perkongsian dalam talian tersebut mula mendapat permintaan orang ramai untuk dibukukan. Atas inisiatif pensyarah dan pelajar serta alumni, permintaan tersebut akhirnya direalisasikan dalam bentuk buku.

Terdapat 100 koleksi ungkapan bahasa Arab yang lazim diucapkan dalam kehidupan seharian dipersembahkan dalam bentuk grafik dan teks yang berwarna. Ungkapan tersebut disertakan dengan penggunaan ayat yang disesuaikan dengan situasi untuk menuturkannya. Selain itu, susunan ungkapan dalam buku tersebut berkesinambungan antara satu ungkapan dengan ungkapan yang lain yang akhirnya menghasilkan satu cerita. Buku ini bukan semata-mata satu koleksi ungkapan bahasa Arab sahaja tetapi ia merupakan himpunan ungkapan dalam bentuk penceritaan. Dengan berlatarbelakangkan kisah Ahmad dan Musa yang menjadi watak utama dalam perbualan ungkapan buku ini ia menjadikannya suatu kelainan berbanding buku koleksi lain yang ada dipasaran.

Buku ini bukan sahaja harus dijadikan satu buku koleksi yang mesti dimiliki oleh guru dan pelajar bahasa Arab sama ada diperingkat rendah, menengah dan institusi pengajian tinggi serta pembaca awam yang mempunyai asas bahasa Arab malah ia sesuai untuk dimiliki oleh semua lapisan masyarakat yang ingin belajar bahasa Arab kerana buku ini disertakan dengan terjemahan bahasa Melayu. Semoga penghasilan buku ini memberi manfaat kepada pembaca yang mencintai bahasa Arab.

Cetak

Modern Language Olympiad (MLO) 2019

Ditulis oleh Pentadbir.

6

 

Pada 29 Oktober sehingga 02 November 2019 Pusat Pengajian Bahasa Inggeris (PPBI), Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK) telah menghantar satu pasukan terdiri daripada seramai 11 orang pelajar ISM Bahasa Inggeris, ISM Bahasa Arab dan Diploma TESL untuk menyertai pertandingan Modern Language Olympiad (MLO) 2019.

Pertandingan ini merupakan anjuran Akademi Pengajian Bahasa (APB), Universiti Teknologi Mara, Kampus Shah Alam dan bertempat di Tingkat 2, Menara Sultan Abdul Aziz Shah, UiTM Shah Alam. Pertandingan ini melibatkan penyertaan daripada semua universiti awam, swasta dan antarabangsa.

Penganjuran MLO ini bukan sahaja bertujuan untuk memperkasakan penggunaan bahasa dalam kalangan belia, bahkan turut meraikan belia, bahasa dan kebudayaan yang ada.Objektif utama pertandingan ini adalah untuk meraikan golongan belia, bahasa dan kebudayaan. Pertandingan ini juga bertujuan mengasah kemahiran berfikir secara kritis dalam kalangan belia dan mencungkil bakat yang ada pada mereka. Selain itu, MLO ini turut menjadi medium interaksi antara para peserta yang mempunyai latar belakang yang berbeza.

Pertandingan ini menyediakan pelbagai pengalaman baharu yang bakal menjadi manfaat kepada para peserta di masa hadapan nanti.Penganjuran pertandingan ini dilihat amat bermakna dan mendatangkan pelbagai faedah kepada semua pihak yang terlibat, terutama bagi para peserta. Pertandingan ini membolehkan para peserta keluar dari zon selesa and berkembang dalam cara yang mereka sendiri tidak tahu bahawa mereka mampu. Ia juga memberi motivasi kepada para peserta untuk terus berani menyahut cabaran.

 

ll Galeri ll

Cetak

Kerjasama Penganjuran Khidmat Komuniti Korporat – English Language Exposure

Ditulis oleh Pentadbir.

ilajs

Program khidmat komuniti korporat dari Fakulti Bahasa dan Komunikasi telah dianjurkan bagi mengambil inisiatif untuk meninjau keadaan semasa dan memahami corak berkomunikasi dalam kalangan pelajar sekolah rendah. Program ini terbahagi kepada empat (4) siri bagi membolehkan pemerhatian dalam perkembangan kemampuan berkomunikasi (communicative competence) dalam kalangan murid di Sekolah Kebangsaan Kompleks Mengabang Telipot.

Program ini bertujuan untuk meninjau tahap dan kemampuan berkomunikasi dalam kalangan murid sekolah rendah separa bandar (semi-urban) dalam daerah Kuala Nerus. Ia juga sebagai satu usaha mengenalpasti kesalahan tatabahasa ketika berkomunikasi lisan selain mendapat pandangan para murid tentang penggunaan teknologi dalam pembelajaran bahasa Inggeris. Program ini juga menyelidik pandangan pantulan (student-buddies' reflection) tentang pengajaran berkomunikasi yang digunakan.

 

ll Galeri ll

Hasil daripada program komuniti ini telah membuahkan rangkaian video persembahan hasil kerja murid-murid dan perencanaan penyelidikan dalam siri ketiga dan keempat sebagai sebahagian dari program ini.